7-9 Ağustos tarihlerinde, Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı, Albaha Arıcılar Kooperatifi Birliği ve Asya Arıcılık Derneği ortaklığında düzenlenen konferans, "İklim değişiklikleriyle başa çıkmak için sürdürülebilir arıcılık için yerli arıların yetiştirilmesi" sloganı ile gerçekleştirildi.

Dünya çapında arıcılık bilim insanları, çeşitli bal ürünleri için ekipman tedarikçileri ile ilgili 100’den fazla katılımcı firmayı ağırlayan 16. Asya Arıcılık Birliği Uluslararası Konferansı'na, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’ni (TAB) temsilen TAB Yönetim Kurulu Üyesi Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca katıldı.

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi! TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Konferansa ilişkin açıklama yapan Nebi Koca, arıcılık alanında Türkiye’nin Ortadoğu ve Asya ülkelerine göre oldukça iyi bir konumda olduğunu söyledi.

Koca açıklamasında şunları söyledi; “Suudi Arabistan'ın Albaha şehrinde düzenlenen konferansa ülkemizi temsilen katıldık. Çeşitli ülkelerden gelen bilim insanları, Apiterapi ürünleri ve iklim değişikliği konuları üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Ortadoğu ve Asya ülkelerinin Apiterapi ürünlerine oldukça önem verdiklerini gördüm. Orada arıcılıkla ilgili hem Apiterapi alanında hem de diğer alanlarda yapılan sunumları izleyip, arı ürünleri ile ilgili gerekli görüşmeleri yaptık.

Bizde arıcılık malzeme ekipman ve arıcılık girdileri fuarlarımızda biraz daha ön plandayken, orada Apiterapi ürünlerinin ön planda olduğunu gördüm. Özellikle Ortadoğu’da halen ilkel kovanlarla arıcılık yapılmakta. Ortadoğu ve Asya hem arıcılık malzeme ekipman konusunda hem de oradaki modern arıcılığın geliştirilmesi konusunda ülkemiz için iyi bir pazardır.

Sivil toplum örgütlerinin önemini dünyadaki gelişmiş ülkelerden öğrenip kendi ülkelerinde de uygulamaya başlamışlar. STK’ların önemini de öğretmeye başlamışlar. Ülkemizi sivil toplumun önemi ve arıcılık alanında Ortadoğu ve Asya ülkeleri ile kıyasladığımızda, ülkemizin Ortadoğu ve Asya ülkelerine göre oldukça iyi bir konumda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

2 gün süren Konferansta, arı yönetimi, bal arılarının genetik gelişimi, Apiterapi ve kurak alanlarda katma değerli bal arısı ürünlerini geliştirme mekanizmaları da dahil olmak üzere çeşitli konuları tartışıldı. Ayrıca arıcılık ve bal üretiminin gelişimi ile ilgili konularda da çeşitli çalıştaylar düzenlendi.