Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Millî Gazete’nin ısrarlı haberlerinin ardından nihayet TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan görevden alınarak, 1 yıldır atanmayan TÜRKŞEKER yönetim kurulu üyeleri atandı. 2018 yılında hiçbir stratejiye dayanmadan 10 şeker fabrikasının satılması, Türkiye’nin şeker üretiminde elini zayıflatırken, Mücahit Alkan gibi liyakatsiz yöneticiler eliyle de TÜRKŞEKER göz göre göre batırıldı. Gelinen noktada büyük bir enkaz geride bırakılırken, şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Türkiye, 24 yıl aradan sonra şeker ithal etmeye başladı.
TÜRKŞEKER YÖNETİM KURULU 1 YILDIR ATANMIYORDU! TÜRKŞEKER YÖNETİM KURULU ÜYELİKLERİNE KİMLER ATANDI?
Geçtiğimiz yıl özelleştirme kapsamından çıkarılan Varlık Fonuna devredilen TÜRKŞEKER’in yönetim kurulu 1 yıldır atanmıyordu. Bu da kurumun yönetilmesinde ciddi bir zafiyete neden oluyordu. Millî Gazete’nin TÜRKŞEKER’de yaşanan kurum zafiyetine yönelik haberlerinden nihayet sonuç alındı. TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu üyeliklerine de atamalar yapıldı. Buna göre TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan görevden alınırken yerine Sosyal Güvenlik Kurumu eski Başkan Yardımcılarından Muhittin Şahin Atandı. TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Adem Dinç (Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürü), Mehmet Hasdemir (Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü), Mehmet Tunçak (AKP eski Bursa Milletvekili ve Gübretaş eski yönetim kurulu üyesi) ve Hakan Bilir (Bahçeşehir ve Çankaya Üniversitesi öğretim görevlisi) getirildi.
TÜRKŞEKER’İN BORCU 7 MİLYAR LİRAYA DAYANDI!
Türkiye’nin en stratejik kuruluşlarının başında gelen TÜRKŞEKER, Mücahit Alkan’ın Genel Müdürlük yaptığı dönemde borcu katlanarak arttı. Alkan, 3 milyar lira borçla devraldığı TÜRKŞEKER’i 7 milyar lira borçla devretti. TÜRKŞEKER’in geçtiğimiz Kasım itibarıyla 2,5 milyar lira da zarar ettiği ortaya çıkmıştı.
ŞAİBELİ ARPA, BUĞDAY SATIŞI İLE NOHUT PEŞKEŞİNE GÖZ YUMULMUŞTU!
Mücahit Alkan’ın TÜRKŞEKER TARIM’da Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı dönemde ortaya çıkan şaibeli arpa, buğday satışı ile nohut peşkeşi, kurum imkanlarının belli rant çevrelerine nasıl peşkeş çekildiği belgeleri ile ortaya çıkmıştı. Millî Gazete’nin manşet haberleri sektörde büyük yankı uyandırırken, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Varlık Fonunun buradaki belgeli yolsuzluğa karşı hiçbir soruşturma ve inceleme başlatmamaları dikkat çekmişti.
TÜRKŞEKER’İN ŞEKERİ, DÜŞÜK FİYATTAN HANGİ FİRMALARA SATILDI? DÖNEMİN BAKAN YARDIMCISINA BİLE BU BİLGİ VERİLMEMİŞTİ!
Diğer yandan TÜRKŞEKER’in ürettiği şekerlerin ağırlıklı olarak TÜRKŞEKER TARIM üzerinden satılması da ciddi bir denetimsizliği ve keyfiliği gündeme getirmişti. TÜRKŞEKER’in, TÜRKŞEKER TARIM üzerinden belli firmalara düşük fiyattan yüksek tonajlı şeker satışı yaptığı iddiaları hiçbir zaman açıklığa kavuşturulmazken, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan toplantıda Mücahit Alkan’ın dönemin Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin talep etmesine rağmen şeker satışlarının hangi firmalara yapıldığına yönelik bilgileri vermediği ortaya çıkmıştı.
GENEL MÜDÜR, BELGELİ YOLSUZLUK HABERLERİNE KARŞI KOLTUĞUNU KORUYABİLMEK İÇİN ŞEKER FİYATLARI ÜZERİNDEN ŞOV YAPARAK TÜRKİYE’Yİ ŞEKER KRİZİNE SÜRÜKLEDİ!
Millî Gazete’nin belgeli yolsuzluk haberlerine yazılı hiçbir açıklama yapamayan Alkan, şeker fiyatları üzerinden şov yaparak koltuğunu korumaya çalışmıştı. Yaşanan ekonomik krizden dolayı bütün girdi maliyetleri artarken, Mücahit Alkan, Kasım ayında yaptığı açıklama ile ‘şeker fiyatlarına 10 ay zam yok’ taahhüdünde bulunmuştu. Ancak bu taahhüdün üzerinden kısa bir süre sonra şeker fiyatlarına arka arkaya zam yapılmak zorunda kalınmıştı. TÜRKŞEKER’in şekerde sağlıklı bir satış ve fiyat politikası uygulanmadığı için özel ve kooperatif fabrikalarının şeker fiyatlarına keyfi zam yapmalarına neden olurken, bu da Türkiye’yi hiç hak etmediği halde şeker krizinin içine sürüklemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı da şeker krizine karşı çözüm olarak ithalatı bularak, 24 yıl sonra şeker ithalatına kapıları açtı.
İYİGÜN GROSS VE TÜRKŞEKER SKANDAL GÖRÜNTÜLERE SESSİZ KALDI!
TÜRŞEKER’in piyasaya şeker vermediği bir dönemde Ankara’da İyiGün Gross’un deposundan çekilen tonlarca şeker görüntüsü, ‘bu şekerler kaç liradan ve ne zaman satıldı?’ sorusunu gündeme getirirken, Millî Gazete’nin kamuoyu gündemine taşıdığı skandal görüntülerle ilgili olarak İyiGün Gross ve TÜRKŞEKER hiçbir açıklama yapmayarak sessiz kalması manidar bulunmuştu.
GENEL MÜDÜRE 2 TANE MAKAM ARACI!
TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, makam aracı olarak AUDİ A8 kullanırken, yasal olmamasına rağmen ayriyeten ailesi için de Renault Megane araç kiralandığı ortaya çıkmıştı. Renault Megane otomatik aracın Alkan’ın konutuna tahsis edilmesi de TÜRKŞEKER’deki keyfiyeti ve araç vurgununu gözler önüne sermişti.
TÜRKİYE, 2018 YILINDA YAPILAN YANLIŞ ÖZELLEŞTİRMENİN FATURASINI ŞEKER İTHAL EDEREK ÖDEYECEK!
2018 yılında yapılan yanlış özelleştirme politikası ile TÜRKŞEKER’in 10 şeker fabrikası bir hiç uğruna satılmıştı. 10 şeker fabrikasının hiçbir stratejiye dayanmadan satılması, öncelikle devletin şeker piyasasındaki elinin zayıflamasına neden oldu. Özelleştirmelerden önce şeker piyasasındaki bütün kararlara TÜRKŞEKER öncülük ederken, özelleştirmelerden sonra başta şeker fiyatları olmak üzere pancar alım fiyatlarını bile özel ve kooperatif fabrikaları TÜRKŞEKER’den bağımsız belirlemeye başladı. Bu da özellikle yaşanan ekonomik krizle birlikte Türkiye’yi büyük bir şeker krizinin içine sürükledi. Şeker krizi de bahane edilerek, Türkiye’nin 24 yıl aradan sonra şeker ithal etmesine neden oldu.
ŞEKER İTHALATI İÇİN ONLARCA FİRMA BAŞVURDU, 6’SI İMZAYA ÇIKTI!
Alınan bilgilere göre şeker ithalatı için onlarca firma başvururken, bunlardan sadece 6’sının imzaya çıktığı öğrenildi. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün önünde imzada bekleyen firmalarla ilgili kararın bugün yarın verilmesi bekleniyor. Şeker ithalatı için izin verilmesi beklenen 6 firmanın hangi şirketler olduğu ise şimdilik bilinmiyor.