Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, et fiyatlarının sütte olduğu gibi Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanacağını ve üreticinin mağduriyetinin giderileceğini açıklamıştı. Ancak Gıda Komitesinden dolayı süt fiyatlarında bile Ulusal Süt Konseyi etkisizleştirilirken, et fiyatlarında sanayicilerin ağırlıkta olduğu Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin kriz içindeki üreticiye yönelik nasıl bir fiyat politikası oluşturacağı kafaları karıştırmıştı.
Bakan Pakdemirli’nin bu kararına besiciler tepki gösterirken, Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin mevzuatında et fiyatını belirleme yetkisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin mevzuatında fiyat belirleme yetkisi olmadığı için üreticinin mağduriyetini gidermek için Bakan Pakdemirli tarafından açıklanan formül hayata geçmeden ölü doğmuş oldu.
FİYAT AÇIKLARSA NE OLUR?
Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin mevzuatında et fiyatlarını belirleme yetkisi olmadığı halde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemiri'nin açıklamasından dolayı et fiyatlarının belirlenmesi durumunda sektörde yeni bir tartışma gündeme gelecek. Açıklanan fiyatın UKOM'un yetkisinin bulunmamasından dolayı sektörde kabul görmesi mümkün görünmezken, bu durumun sektördeki belirsizliği daha da artırmasından endişe ediliyor.
YARIN İLK TOPLANTISINI YAPACAK
Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarının ardından Ulusal Kırmızı Et Konseyi, yarın ilk toplantısını yapacak. Sektörde bu toplantıda fiyat açıklanacağı yönünde bir beklenti oluşsa da hem konseyin yetkisinin olmaması hem de Gıda Komitesinin et fiyatlarıyla ilgili bir çalışmasının bulunmamasından dolayı bu toplantıdan önemli bir kararın çıkması beklenmiyor.
2018'DEKİ İTHALAT TARİHE GEÇTİ!
Bilindiği üzere 2018, ülkenin ihtiyacı olmadığı halde Cumhuriyet tarihinin en yüksek canlı hayvan ve et ithalatının yapıldığı yıl olarak tarihe geçmişti. Hesapsız ve kontrolsüz ithalattan dolayı hayvanlar besicinin elinde kalırken, devreye Et ve Süt Kurumu girmek zorunda kalmıştı. Et ve Süt Kurumu da bu kontrolsüz ithalattan dolayı yaptığı kesimlerde büyük zarar açıklamıştı.
KONTROLSÜZ İTHALATIN HESABI NEDEN SORULMUYOR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ülkenin ihtiyacı olmadığı halde bu kontrolsüz ithalata izin verenlerden hesabını sormak yerine, buradaki yanlış ithalat politikasının üstünün Ulusal Kırmızı Et Konseyi üzerinden çözüm bulunuyormuş görüntüsü oluşturarak örtülmeye çalışılması dikkat çekti.