Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, çiftçinin derdi bitmek bilmiyor. Sürekli bir sorunla üretim yapmaya çalışan çiftçiyi şimdi de gübre fiyatları darbe vuracak. Tam da ekim döneminde üre gübre fiyatları aldı başını gitti. Gübre firmaları piyasaya yeterli miktarda gübre vermezken, Ocak, Şubat aylarında tonu 1600 TL civarında olan üre gübre fiyatı 2 bin liraya kadar çıktı. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda gübre fiyatlarının 3 bin liraya çıkmasından endişe ediliyor.
Çiftçiye koronovirüs değil gübre fiyatları darbe vuracak. Ekim sezonunun başlamasından dolayı çiftçinin bu dönemde en çok kullandığı üre gübresinde büyük bir kriz yaşanıyor. Son 10 gündür fiyatlar, sürekli artarken, piyasada da yeterli gübre bulunmuyor. Gübre firmaları bayilere satışları durdururken, piyasaya yeterli gübrenin verilmemesi de fiyatların artmasına neden oluyor.
BAKANLIK BİR SORUN YOK DİYOR ÇİFTÇİ GÜBRE BULAMIYOR
Bakanlık kaynakları, piyasanın takip edildiğini ancak çiftçiyi mağdur edecek bir durumun yaşanmadığını iddia ederken, bayi ve çiftçiler tam aksine, şuanda özellikle üre gübresinde büyük bir kriz yaşandığına dikkat çekiyor. Ocak, Şubat aylarında 1600 ile 1650 lira olan üre gübresinin son günlerde gelen zamlarla tonu 2 bin liraya kadar çıktı. Fiyatların artmasına rağmen çiftçi istediği gübreyi de alamıyor.
GÜBRE FİRMALARI PİYASAYA GÜBRE VERMİYOR
Türkiye’nin önemli gübre firmaları şu anda üre gübre satışını durdururken, bu durum da yeni zam anlamına geliyor. Piyasada aslında yeterli ürün bulunduğu ancak sektörü elinde tutan büyük firmaların bu durumu fırsata çevirmek istediğine dikkat çekilirken, gübre bayileri ile çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığının acilen bu duruma el atmasını istedi. Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda fiyatların 3 bin liraya kadar çıkmasından endişe ediliyor.
Mart, Nisan ayları üre gübresinin kullanım dönemi olduğu için her dönem belli bir fiyat artışının yaşandığını ancak bu yıl kısa bir sürede fiyatların yüzde 20 ile 25 arasında artmasının normal bir durum olmadığı ifade ediliyor.