Hürriyet'ten Ceren Deniz'in haberine göre, yetiştiricilik maliyetlerinin arttığı hayvancılık sektöründe bölge üreticileri, teşvik politikalarının gözden geçirilmesini istiyor. Sektör temsilcileri, buzağı ölümlerinden maliyetlerdeki artışa, üretimin sürekliliğini tehlikeye sokan tüm engellerle mücadele için üretim sahalarında eğitim ve destek çalışmalarının artırılmasını öneriyor.
UMUT ÇİFTÇİ VE BESİCİDE
Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların temel nedeninin üretim eksikliği olduğunun altını çizen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Ata Sönmez, yetiştiriciye kredi desteğinden ziyade buzağı doğum oranına ve hayvan sayısına göre teşvik verilmesini önerdi. Sönmez, “Çiftçilik ve hayvancılık birer sosyal proje olarak görülmeli. Üretici kırsalda aç kalırsa şehirlere göç ediyor. Üretime devam edenin zarar etmesi önlenmeli" dedi.
BUZAĞI KABİNİ ÖNERİSİ
Yerli ala dana başta olmak üzere besi hayvanlarında ölüm oranının son yıllarda çok yükseldiğine dikkati çeken Ata Sönmez, çözüm için yetiştiricilere hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda eğitim verilmesini ve buzağı koruma kabinlerinin dağıtılmasını istedi. Sönmez, “Buzağı kabini uygulaması başlasa, komşusundaki buzağının ölmediğini gören diğer üretici de kullanmak ister ve hızla yaygınlaşır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın temsilcileri sahaya daha çok inmeli" diye konuştu.
KUTU BESİN ÜRETİMİ ARTIRILSIN
Hayvan besisinde kullanılan tohumluk tahıldan gübreye maliyetlerin hızla arttığını ifade eden ATB Hububat Meslek Komitesi ve meclis üyesi Yusuf Karasu da “Bazı girdi fiyatlarının tarım politikasıyla düşürmesi sağlanmalı. Yonca, küspe, arpa maliyetleri çok yükseldi. Bu ürünlerin üretimi devlet eliyle artırılarak fiyatlarının düşmesi sağlanmalı. Bakanlık et üretiminin maliyetini düşürmek için üreticiye bu alanda destek vermeli" çağrısında bulundu.
TARIMDAN HABER