Ülkemiz tarım sektörünün lokomotifi olan ve yurt içinde ve yurt dışında kurduğu üretim ve sanayileşme modeli örnek alınıp uygulanan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 66. Olağan Mali Genel Kurulu Konya Şeker Fabrikasında yapıldı.
Tüm kararların oy birliği ile alındığı Olağan Mali Genel Kurul'a yaklaşık 5 Bin kooperatif ortağı katıldı. Seçimli Genel Kurul olmamasına rağmen uzak yakın demeden binlerce üretici salondaki yerini alarak kurumunu sahiplendiğini de gösterdi.
25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 66. Olağan Mali Genel Kurulu'nda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Tarımda yapılan ithalat rakamlarına dikkat çeken Konuk, 'Pahalı ürettiğiniz ürünleri üretmeyin, ithal edin' anlayışının bir sonucu olarak bugün tarımda bir çok üründe ithalat yapıldığını dile getirdi.
Konuk, şunları kaydetti: “2008 küresel finans krizinden sonra ABD ve Batı ülkeleri durgunluğu aşmak için matbaaları çalıştırdı bol miktarda para bastı. Parayı kullanmanın maliyeti neredeyse sıfıra yaklaştı. Şimdi parayı basanlar parayı toplamaya başladı, üstüne üstlük bir de ticaret savaşları başladı.
O bolluk döneminde özellikle finansçılar sürekli gazetelerde şunu yazdılar çizdiler, televizyonlarda söylediler, pahalı ürettiğimiz ürünleri üretmeyelim, ithal edelim. Nitekim birçok ürün, bu topraklarda üretebileceğimiz birçok ürün ithal ürüne yenik düştü.
TARIMDA YAPILAN İTHALATTA KİM KAZANDI?
Mesela, 2017 yılında bu ülke 1 Milyar 300 Milyon Doların üstünde yaş sebze meyve ithalatı yapmış. Yine 2017'de 1 Milyar 212 Milyon Dolarlık canlı hayvan ithal etmişiz. Bitkisel yağda ise durum daha vahim, yağlı tohum, ham ve rafine yağ için 3 Milyar Doların üzerinde ithalat gerçekleştirmişiz.
ELMALAR DALINDA ÇÜRÜRKEN ŞİLİ'DEN ELMA İTHAL EDİLDİ!
Kime kazandırmışız? Ukrayna çiftçisine, Rus çiftçisine vs. Beyşehir'deki, Seydişehir'deki, Şarkikaraağaç'taki, Bozkır'daki, Hadim'deki, Akşehir'deki, Ereğli'deki elma dalında çürürken, Antalya'daki salatalık toplama maliyeti satış fiyatından düşük olduğu için sürülürken, Şili'den ABD'den elma getirmek gibi bir lüksü kusura bakmayın hiçbir ekonomi uzun süre taşıyamaz.
NE YAPACAĞIZ?
Bu israfı, zahmetsiz para kazanmak isteyen ithalatçı isteyebilir, ancak millet olarak, ülke olarak biz bu yükü taşıyamayız. Ya ne yapacağız? Burada üreteceğiz, üretileni pazara çıkaracağız. Ne diyor Sayın Cumhurbaşkanımız; üretim, üretim, üretim. Yani bu ülkenin çiftçisinin, bizim en iyi bildiğimiz işi işaret ediyor. Biz daha çok üretmeye hazırız, daha çoğunu üretebiliriz değil, üretiriz. Ancak bizim isteğimiz şu; bizim ürünümüzü hiç kimse fiyat üzerinden karşılaştırmasın. Tarımsal üretimde fiyat rekabeti ayrı bir konudur. Tarımsal üretimde esas olan dekara alınan verimdir."