Korona virüs döneminde yükselişe geçen markalardan yapay et üreticisi, Beyond Meat’in piyasa değeri düşüşe geçti. Araştırmacılar yapay ete olan ilginin azaldığını söylüyor. Beyond Meat markası 2019 yılında halka arzın ardından  piyasa değeri 14 milyar dolara ulaşmıştı. Markanın şu anki güncel piyasa değeri ise 700 milyon doların altına düştü. Şirket bu hafta kaybettiği parayı telafi etmek için 200 milyon dolara kadar ek sermaye arttırması gerektiğini kamuoyuna duyurdu.

Yapay et trendi düşüşte

Good Food Insitute’a göre Amerikalı perakende tüketicileri 2022 yılında 2021 yılına göre %8 daha az bitki içerikli yapay et satın aldı.

Yapay et nedir ?

Tarım Bakanlığından nişasta bazlı şeker üreten firmalara tarihi ceza! Tarım Bakanlığından nişasta bazlı şeker üreten firmalara tarihi ceza!

Yapay et, laboratuvar ortamında üretilen, hayvan hücreleri veya doku örnekleri kullanılarak elde edilen bir tür et ürünüdür. Yapay et, geleneksel et üretim yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen bir teknoloji olan hücre bazlı et (cell-based meat) veya kültürlü et (cultured meat) olarak da adlandırılır.

Yapay et helal mi?

Yapay etin helal statüsü, farklı fıkhi mezhepler ve İslam hukuku otoriteleri arasında farklı yorumlara sahip olabilir ve tartışmalı bir konudur. Bazı İslam alimleri ve hukuk otoriteleri, yapay etin helal olarak kabul edilebileceğini savunurken, diğerleri ise helal statüsünün belirsiz olduğunu ve daha fazla çalışma ve değerlendirme gerektiğini ifade etmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulunun yapay etin caiz olduğuna yönelik hiçbir fetvası olmadığını açıklamıştı.

Yapay et sağlık mı ?

Yapay etin gerçek etten zararlı olduğu yönündeki iddia ise tam anlamıyla doğru ya da yanlış değildir. Bu alanda yapılan çalışmalar daha tamamlanmamıştır.