Rekor verimlerle yerli ve milli buğday çeşitlerinden Bolu'da buğday verim ortalaması dörde katlandı. Yakabayat köyünde düzenlenen Tarla Günü ile tanıtım ve bilgilendirme yapıldı. Tarla Gününe İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar YÜCEER, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa ÖZCAN, Ak Parti İlçe Başkanı Kazım KONAK, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan TAŞ, Tarım Kredi Kooperatif Müdürleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet YILMAZ, Üretim ve İşletme Bölüm Başkanı Nurettin TEMURTAŞ, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri, teknik personel ve çiftçilerimiz katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ıslah edilen altı çeşit, Alada, Acar, Adalı, Altuğ, Kaynarca ve Nusrat isimleri verilen Yerli ve Milli Buğday çeşitlerimiz çiftçimizin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Tarla gününde sunum yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe EKDİOĞLU; “Bolu’nun Yakabayat, Köprücüler ve Yeni Akçakavak köylerinde üç farklı lokasyon da dekara 19 kg olarak, mibzer ayarı ile ekim yapıldı. 06.11.2019 tarihinde ekimleri yapılan Yerli ve Milli Buğdaylarımızın, ekim, bakım, ilaçlama, gübreleme vs. gibi çalışmaları teknik personellerimiz ve çiftçilerimiz tarafından titizlikle yürütüldü. Örnekleme yöntemiyle yapılan verimlerde, minimum 804 kg/dekar ve maximum 1.195 kg/dekar ulaşarak İlimiz ve ülkemiz üreticileri için gurur verici bir tablo oluşturdu” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hasan TAŞ; “Yerli ve Milli Buğday Çeşit Demonstrasyonu çalışmaları sonucunda tahminlerimizden çok üzerinde bir verim ile karşılaştık. Tarım alanlarının yüzde 40’ında buğday üretimi yapılan Bolu, buğday üretiminde Türkiye’de 51. sırada yer alıyor. İthal buğday tohumlarından dekara 25 kg tohuma karşılık ortalama 290 kg verim alınabilirken, Bolu’da sürdürdüğümüz Demonstrasyon çalışmaları neticesinde yerli tohumlarımızdan 900 kilograma kadar ürün alınabiliyor. Yerli tohumlarımız üreticilerimize yüksek verim sağlamanın yanında önemli bir alternatifte olacaktır. Yerli ve milli tohum çeşitlerimiz ilimiz ve ülkemiz üreticilerine hayırlı olsun. Bereketi kazancı bol bir hasat dönemi diliyorum” dedi.
Tarla gününe katılan Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ise; “Bizim Yerli ve Milli tohumlarımız hem çok daha kaliteli, hem de çok daha verimli. Sakarya Mısır Araştırma Enstitümüze tohum çeşitliliğimizi geliştirdiği için teşekkür ediyorum. Türk üreticiler olarak kendi topraklarımızda kendi Milli ve Yerli tohumlarımızı kullandığımız sürece ülkemizin kalkınmasına çok büyük katkı sağlamış oluruz. Yerli ve Milli Buğdaylarımız sayesinde artık üretici köylümüz emeğinin karşılığını alacak ve yüzü gülecek. Ayrıca emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Lütfi DEMİR ise; Islah ettikleri altı çeşit Alada, Acar, Nusrat, Adalı, Kaynarca, Altuğ ve enstitünün diğer çeşitlerinden bahsetti. Bolu’da yapılan çalışmanın çok başarılı olduğunu ve Konya’da kendi çeşitleri olan Halis Buğday çeşidinden dekara 1.043 kg verim alındığını ifade etti. Ayrıca çiftçilerin sorularını cevaplandırarak değerli bilgiler verdi.
Düzenlenen “Tarla Günü”nde katılımcılara Yerli ve Milli Buğdaylarımızın tanıtımının ardından çiftçilerimize Soru cevap şeklinde buğday yetiştiriciliği ve altı çeşidin nem değerleri hakkında ve uygulamalı çalışmalar hakkında Ziraat Mühendisi Ayşe EKDİOĞLU tarafından bilgiler verildi.
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.