Mut'ta, bu yıl zeytinin yok denecek kadar az olması üreticiyi tedirgin etti. Zeytin rekoltesinin geçen yıllara göre yüzde 20'lere kadar düşeceğini söyleyen üreticiler, buna rağmen fiyatlarında geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü söylediler.
2015 yılında zeytinin kilosu 3,00 lira ile 7,00 lira arasında alıcı bulurken bu yıl 1,50 lira ile 3,00 lira arasında alıcı buluyor. Bu yıl Ege Bölgesi'nde ürünün çok olması sebebiyle tüccarların ege bölgesine akın etmesi, yok yılını yaşayan Mut ilçesine tüccar gelmemesi de üreticileri düşündürmeye başladı.
Bu yıl zeytin üreticisinin endişeli olduğunu söyleyen Mut Ziraat Oda Başkanı Faruk Deniz, “2015 yılında 168 bin ton zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesi olmuştu. Bu yıl ise bu rekoltenin yüzde 20'sine bile ulaşmamız zor" dedi.
Zeytinin yok olduğu Mut ilçesine dışarıdan tüccarların bile gelmediğini söyleyen Başkan Deniz, “şu an Zeytin hasadı başladı. Geçen yıl 3 ila 7 lira arasında değişen fiyatlara satılan zeytin bu yıl 1,50 lira ile 3 lira arasında alıcı buluyor. Bu fiyatlar bile sabit değil. Her gün yukarı çıkacağını maalesef düşmekte. Zeytinyağı fiyatları ise geçen yıl 20 liraya kadar yükselmesine rağmen bu yıl 9 liradan alıcı buluyor. Şuan Ayvalık cinsi zeytinlerin kilosu 1,20 lira ile 1,50 lira arasında değişirken, Ayvalık cinsi zeytin ise 1,50 lira ile 3,00 lira arasında. Domat cinsi ise 1,50 lira ile 4 lira arasında alıcı buluyor. Buda üreticiyi kara kara düşündürüyor" dedi.
Ege'de Var Dönemi Yaşanırken, Mut'ta Yok Dönemi Yaşanıyor
Bu yıl Ege'de var dönemi yaşanırken, Mut'ta yok dönemi yaşanıyor. Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 9'unu tek başına Mut'un karşıladığını ifade eden Deniz, “Dünyada zeytin hasadının ilk yapıldığı bölge olan Mersin'in Mut ilçesinde iklim şartları nedeniyle haşere ya da zararlı problemi de yaşanmıyor. Mut ilçesinin Akdeniz bölgesinde Toros dağlarının güney eğiminde yer almaktan dolayı has mikro klima iklimi bulunmakta. Buda gösteriyor ki zeytinciliğin yoğun olduğu tüm dünya ülkeleri arasında turfanda meyvecilikte en erken ürün çıkartan bir ilçeyiz. Toplam tarım arazisi 691 bin dekar olup bunun yaklaşık üçte biri olan 274 bin 500 dekarında zeytin üretimi yapılmaktadır. Bu da ilçenin ekonomik alanda Kayısı'dan sonra temel taşlarından birisi de zeytinciliktir. Tescillenmiş 1300 yıllık anıt zeytin ağacının da Mut ilçesinde olduğunu göz önüne aldığımızda ilçede zeytin ve zeytinyağı kültürü çok eski yıllardan beri Mut'ta işlenmektedir. Buna rağmen bu yıl rekoltemiz yüzde 20'lere ulaşmayabilir" dedi.
Zeytin Alımı Yerli Tüccarlara Kaldı
Üretici endişe içerisinde beklerken Zeytin alımı yerli tüccarlara kaldı diyen Tüccar Muhammet Acar, “Bu yıl Türkiye'nin her tarafında zeytin var. Tek olmayan yer Mut ilçesi. Bu yıl yüzde 20'lere ulaşmamız bile zor. Geçen yıl 20 liraya kadar çıkan zeytinyağı fiyatları bu yıl 9 liraya kadar düştü. Geçen yıl almış olduğumuz zeytinyağları elimizde kaldı. Alış fiyatına bile alıcı bulamıyoruz. Dışarıdan tüccar gelmiyor. Meydan yerli tüccarlara kaldı. Fiyatlar desen geçen yıllara göre yarıdan da aşağı indi. Yok, yılımız olmasına rağmen fiyatların daha da yukarıda olması gerekirken maalesef çok aşağılarda" dedi.
Kaynak: Mutsondakika.net