haber61.net'in haberine göre toplantıya Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi Hasan Kozoğlu, Vakfıkebir ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Aslıhan Alp ve 18 ilçenin ziraat odaları başkanları katıldı.

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç yaptığı açılış konuşmasında bütün odaların il tarım müdürlüklerinin ortak çalışma yaparak üreticileri bilgilendirmenin şart olduğuna değinerek, toplantıya katılan başkanlara teşekkür etti.

FINDIK KARADENİZ'İN OLMAZSA OLMAZI

Fındığın Karadeniz Bölgesi için olmazsa olmazlarımızdan olduğu ifade eden Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, işin resmi ayağında kendilerinin ve diğer ayağında da ziraat odalarının olduğunun altını çizerek oda başkanlarını bilgilendirdi.

FINDIĞA VERİLEN DESTEK YETERSİZ

Ziraat odaları ile diğer kurumların birleşerek güç birliği yaptıklarını ancak zaman zaman aksamalar olduğuna değinen Müdür Gülbay, "Yapılan çalışmalardan sonuç çıkması için çok iyi uygulamalar yapmak lazım. Geçen yıl 100 milyon lira destekleme birimi olarak dağıtıldı ancak bu desteğin çok düşük miktarda olan meblağı fındık mahsulü için harcandığını belirledik. Oysaki alınan bu destekleme tamamen fındık bahçeleri için kullanılması gerekirken ancak yılda birkaç kez fındık bahçeleri ile uğraşılıyor. İşin içine vatandaşı büyük ölçüde katmamız için her ilçelerde zaman zaman bilgilendirme toplantıları yapıyoruz" dedi.

ÜRETİCİSİNİN MAĞDURİYETİNİ ASGARİ DÜZEYE İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Ziraat odaları ticari kuruluşlar olmadığına değinen Gülbay, "Üreticinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda sizlerle yapacağımız ortak çalışmalarla mağduriyetlerini asgari düzeye indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için birinci planda kaliteyi ve verimi arttırmak için müdürlük ve bakanlık düzeyinde çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığının bir mantar hastalığı olduğunu belirten Müdür Gülbay; fındık bahçelerinde görülen kurtlanma ve küllenmede çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ve ilaçlama konusunda da duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

Müdür Gülbay, “Bakanlık düzeyinde yapılan çalışmalarda önerilen ilaçların kullanılması ve bahçelerin bakım ve hava sirkülasyonunun sağlanması lazım. Haziran ayının büyük çoğunluğunda havaların yağmurlu gitmesi sonucu bu durumun ortaya çıktı. Son birkaç günde güneşli geçen havalar ile biraz olsun küllenmenin önüne geçildi. Mücadelenin yapraklar açılmaya başladığı ilk dönemlerde yapılmasına başlanılmalı. Hastalığın ilk görülmeye başladığı günlerde mücadeleye başlanması şart ve bu mücadele de uzun bir zaman gerektirir" dedi.

Fındık toplama ve harmanlama teknikleri hakkında da bilgi veren müdür Gülbay, kaliteyi arttırmak için depolama teknik ve donanımı için de başkanlara bilgi verdi.

Otlarda kullanılan zehirli ilaçlar hakkında sorulan bir soruya İl Müdürü Gülbay verdiği cevapta; zehirli ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirterek doğanın dengesi için gerekli olan bütün çiçek, böcek gibi yararlı ve zararlı bütün canlının öldüğünü bununda doğanın dengesini önemli ölçüde bozduğuna dikkat çekti.

KİMSE ÜRETİCİYİ KANDIRMAYA KALKMASIN!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi Hasan Kozoğlu da son dönemlere odalarının karalamaya yüz tutan açıklamalarını şiddetle kınadıklarını ifade ederek, “Hiç kimse üreticileri kandırmasın 2015 yılı için TÜİK 585 bin ton, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 646 bin 254 ton fındık rekolte tahmini yaptı. Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu 733 bin 246 ton fındık rekoltesi tahmini yaptı. Bizim 2015 fındık rekoltesi tahminimiz 590 bin 394 tondur ve gerçek tahminlere geçen yıl olduğu gibi bu yılda en yakın tahmin bizimkisi olacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yıllardır Karadeniz Bölgesi'nde tek geçim kaynağı fındıktır" diye konuştu.