Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç başta olmak üzere Cumhur İttifakı milletvekillerinin ısrarla istemesine rağmen mağdur çiftçilere yönelik borç yapılandırılmasının yapılmaması, Meclis’te farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhur İttifakı milletvekilleri kendi aralarında; “Hükümette herkesin istemesine rağmen mağdur çiftçilere yönelik borç yapılandırılmasına hangi gizli el mani oluyor? Bu çalışmanın Meclis’e gelmesini CHP’mi engelliyor?” diyerek yaşanan trajikomiklige dikkat çekiyorlar.

Hükümetin Tarım Kredi mağduru çiftçilere borçların yapılandırılacağına yönelik söz veresine rağmen, yapılandırmanın bir türlü yapılmaması kafaları karıştırdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 10 Mart’ta yaptığı açıklamada çiftçiye, borç yapılandırmasının çok yakında Meclis’ten geçeceğinin müjdesini vermişti. Diğer yandan Ak Partili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç başta olmak üzere Cumhur ittifakı milletvekillerinin de borç yapılandırılmasının yapılmasını ısrarla istemelerine rağmen, söz konusu yapılandırmanın bir türlü Meclis’e gelmemesi, Cumhur ittifakı milletvekilleri arasında ironi konusu olmaya başladı. Cumhur İttifakı milletvekilleri; ‘Biz istememize rağmen hangi gizli el bu yapılandırmanın Meclis’e gelmesine engel oluyor? CHP’mi engelliyor?” diyerek yaşanan trajikomik duruma dikkat çekiyorlar.

1 NİSAN’A 3 GÜN KALDI AMA ORTADA HİÇ BİR ÇALIŞMA YOK!

Bilindiği üzere 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizlerden dolayı, Tarım Kredi Kooperatiflerinde ciddi bir mağdur çiftçi kesimi oluşurken, bu çiftçiler katlanan borçlarını ödeyemedikleri için icralık olmaya başlamışlardı. Çiftçinin geçtiğimiz aylarda traktör ve tarım aletleri haczedilmeye başlanırken, gelen tepkiler üzerine icra işlemleri 3 ay yani 1 Nisan’a kadar ertelenmişti. Bu 3 aylık sürede ise çiftçilerin ödenemeyen duruma gelen borçlarına yönelik bir yapılandırma sözü verilmişti. Ancak 1 Nisan’a 3 gün kalmasına rağmen, hala mağdur çiftçilerle ilgili bir borç yapılandırması yapılmadı. Borç yapılandırmasının yapılmaması da çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.

BAKAN YARDIMCILARI SÖZ VERMİŞTİ!

Mağdur çiftçiler, seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurabilmek için Ankara’ya 6 kez gelerek farklı eylem ve görüşmelerde bulunmuşlardı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Hadi Tunç ve Fatih Metin ile ayrı ayrı görüşen mağdur çiftçiler, TZOB ve Ziraat Mühendisleri Odasında da basın toplantısı düzenlemişlerdi. Mağdur çiftçilerin TBMM’nin önünde yapmak istedikleri oturma eylemine de izin verilmemişti.

MAĞDUR ÇİFTÇİLERE HER SEFERİNDE SÖZ VERİLDİ

Mağdur çiftçilere, bu yaptıkları görüşmelerde her seferinde söz verilmesine rağmen, yapılandırma ile ilgili çalışmanın Meclis’e bir türlü gelmemesi manidar bulunuyor. Özellikle Ak Partili TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç başta olmak üzere Cumhur İttifakı milletvekilleri çiftçinin yaşadığı mağduriyeti bildikleri için kesinlikle borç yapılandırılmasının yapılmasından yana taraf olmuşlardı. Hatta her bölgenin milletvekilleri kendi aralarında birer grup oluşturarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’la görüşerek borç yapılandırılmasının biran önce yapılmasını istemişlerdi. Tarım ve Orman Bakanlığı da konuyla ilgili bir dosya hazırlayarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a sunmuştu.

TZOB BAŞKANI DA SÖZ VERMİŞTİ

Diğer yandan mağdur çiftçilere TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da söz vererek, konuyla ilgili bir çalışma yapıp bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizzat kendisinin sunacağını belirtmişti.

1 NİSAN’DA YENİ BİR KARAR ALINMAZSA YÜZBİNLERCE ÇİFTÇİNİN TRAKTÖR VE TARIM ALETLERİ YENİDEN HACZEDİLMEYE BAŞLANACAK

Ancak gelinen noktada 1 Nisan’a 3 gün kalmasına rağmen borç yapılandırılmasıyla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Dolayısıyla haciz işlemleri ile ilgili yeni bir uzatma kararı alınmazsa 1 Nisan itibariyle yüz binlerce çiftçinin traktör ve tarım aletleri yeniden haczedilmeye başlanacak. Zaten bu konuda binlerce tebligatın da avukatlar aracılığıyla mağdur çiftçilere gönderilmeye başlandığına dikkat çekiliyor.

BAKANIN MÜJDESİ DE HAVADA KALDI!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 10 Mart’ta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, borç yapılandırılmasıyla ilgili çalışmanın çok yakında Meclis’ten geçeceğini belirterek mağdur çiftçilere müjdeli bir haber vermişti. Ancak aradan 18 gün geçmesine rağmen her hangi bir gelişmenin olmaması ‘Bakanın müjdesi de havada kaldı’ eleştirilerine neden olurken, Cumhur İttifakı milletvekilleri de trajikomik bir hal alan borç yapılandırmasıyla ilgili olarak kendi aralarında ‘Borç yapılandırmasına CHP engel oluyor!’ ironisini yapmaya başladı.