HABER MERKEZİ / Türkiye'den Tunus'a ihraç edilen patateslerde iki zararlı bakteri tespit edildi. Tunus, patatesleri sınırdan geri çevirerek Türkiye'ye iade etti. Firma yetkililerinden alınan bilgilere göre, patatesler iade süreci sonrası imha edilecek. Mevcut bakterilerden biri dünya genelinde karantina listelerinde yer alırken diğeri ise bir tarlaya bulaştıktan sonra oradaki patates tarımına 5 yıl süreyle izin verilmemesini gerektiriyor.

İADE EDİLEN 3 BİN TON PATATES NEVŞEHİR'DEN ÇİFTÇİDEN ALINDI! 

Tunus'a ihraç edilen ancak zararlı bakterilerden dolayı iadesi yapılan 3 bin ton patates Nevşehir'den çiftçiden alınmıştı. Patatesin ihracat ayağında yaşanan gıda skandalı, gözleri iç piyasada satılan patateslere çevirdi. Nevşehir bölgesinden iç piyasada satılan patateslerin nasıl bir kontrolden geçtiği merak ediliyor.

ZARARLI BAKTERİLERİN ETKİLERİ NELER?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinde 'Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus' bakterisinin zararlarından şöyle bahsediliyor:

Kenevir yetiştiriciliğinde önemli duyuru! Tarım Bakanı ektiniz ne yapacağız demişti! Kenevir yetiştiriciliğinde önemli duyuru! Tarım Bakanı ektiniz ne yapacağız demişti!

"Bütün dünyada karantina listelerinde ve EPPO'nun A2 listesinde yer alan bir etmendir. Etmenin konteyner ve alet ekipmanlar ile uzun mesafelere kolayca taşınabilmesi nedeniyle özellikle patates ticareti yapan ülkeler açısından yüksek risk teşkil etmektedir."

'Ralstonia solanacearum' bakterisinden ise şöyle bahsediliyor:

"Hastalık etmeni bir bakteridir. Domates ve patates bitkisini kökleri yoluyla hastalandırır. Etkili bir mücadele yöntemi yoktur. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda domates ve patates tarımına 5 yıl süreyle izin verilmez."