Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 köyde arazi toplulaştırması yapılacak! Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 köyde arazi toplulaştırması yapılacak!

HABER MERKEZİ / YRP İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, yaşanan kuraklıkla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.  

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı ocak ve şubat aylarına ait yağış, sıcaklık ve kuraklık analiz raporları, yağışlarda geçen yıllara göre düşüş yaşandığı, sıcaklıkların arttığı ve meteorolojik kuraklık olaylarının artırdığının görüldüğünü belirten Bekin, 

SUYA ULAŞMAKTA ÇOK CİDDİ SORUNLAR YAŞANABİLİR!

“Uzmanlar da 2025 yılında Akdeniz ve Ege bölgelerinin tamamı, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önemli bölümünde “şiddetli kuraklık” yaşandığına dikkat çekmektedir. Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olağanüstü yüksek hava sıcaklıklarına bağlı ilerleyen günlerde suya ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşanabileceği kaçınılmaz görünmektedir" dedi. 

TARIMSAL ÜRETİMDE CİDDİ KAYIPLAR YAŞANABİLİR!

Bekin, şunları kaydetti: "Bu durum özellikle tarımsal üretimde çok ciddi kayıpların yaşanabileceğini göstermektedir. Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanacak kuraklık nedeniyle oluşacak olumsuz durumların önüne geçebilmek için acil önlemlerin bugünden alınması gerekmektedir.

ÇİFTÇİNİN KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR!

Doğal tatlı su kaynaklan olan dereler, gölet ve barajlarda doluluk oranları, su seviyeleri, yer altı sularının azalması ve kontrolsüz artan sondaj kuyuları yakından takip edilmeli, başta tarımsal sulama olmak üzere su kaynaklarının kullanımında dikkatli olunmalıdır. İlerleyen günlerde artan sıcaklıkla birlikte su kaynaklarındaki buharlaşmanın da aşırı düzeyde artacağı da dikkate alındığında Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kuraklıktan nasıl ve ne oranda etkileneceği, bu bölgelerdeki tarımsal üretim alanlarında kuraklığa dayanıklı ürünlerin belirlenmesi yetiştiricilerin buna göre yönlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

KURAKLIĞIN YAŞANDIĞI BÖLGELERDE SU YÖNETİMİNE YÖNELİK BİR PLANINIZ VAR MI?

Kuraklığın yaşandığı bazı bölgelerde su kullanıma yönelik geçtiğimiz günlerde kısıtlama getirilmiş, sulu tarım yapmakta olan yetiştiricilere en fazla iki defa su verileceği, tarım alanlarının büyük bir kısmının kuru tarıma geçmesi istenmiştir.

KURU VE SULU TARIMA YÖNELİK EKİM PLANINDA BİR DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MI?

Ancak birçok yetiştiricinin bir önceki ekim döneminde belirlediği ürünü ektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Hem su kaynaklarının etkin kullanımı hem de yetiştiricilerin mağduriyet yaşamayacağı tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir. Bu bölgelerde bir sonraki yıllar içinde kuraklık ihtimali dikkate alınarak üretim deseninin ve su kaynaklarının etkin kullanımına yönelik tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır”

Bekin, Bakan Yumaklı’ya kuraklıkla ilgili 5 soru yönelterek, şu soruların cevaplandırılmasını talep etti.

  1. Kuraklığın yaşandığı bölgelerde su yönetime yönelik planınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  2. Kuraklığın yaşandığı bölgelerde ürün desenine (kuru tarım veya sulu tarım) yönelik ekim planınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  3. Kuraklığm yaşandığı bölgelerde sulu tarıma yönelik ekim yapan çiftçilerin zararlarının önlenmesine yönelik Bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınmıştır?
  4. Kuraklığa dayanıklı tohum/ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  5. Kuraklıkla mücadeleyle ilgili Bakanlıklar ve sektöre yönelik sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir?