HABER MERKEZİ / Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Şırnak programı kapsamında açıklamalarda bulundu. Yumaklı, Şırnak'ın çok önemli bir hayvancılık şehri olduğunu, kentin bugüne kadar gerçekteki potansiyelini açığa çıkaramadığını söyledi.
Yumaklı, kentte yürütülen çalışmaları ve üretimi gördüğünde büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirterek, "Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz büyük. 'Üretimin ve üreticinin, bereketin yüzyılı yapacağız' mottosuyla bu hedefe doğru çıkmış vaziyetteyiz. Bunları yaparken ülkemizin tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğini, dünyadaki sekizinciliğini yeni politikalarla daha kalıcı hale getirmek, daha üst sıralara taşımak üzere gayret ediyoruz."
Planlı üretimin önemine işaret eden Yumaklı, üretimde suyun merkeze alınmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, "Türkiye'nin neresine gidersek daha verimli, kaliteli ürün üretebilmek için bizlerden su ve sulama projelerinin tamamlanması bekleniyor. Doğal olarak da böyle. Biz de bütün hedefimizi bunların üzerine kurmuş durumdayız." ifadelerini kullandı.
Üretim planlamasının en önemli ayağının destekler olduğunu dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:
"Artık üreticilerimiz gelecek 3 yılda hangi ürün için ne kadar üretim desteği alacağını bilir durumda. Stratejik ürünler belirledik ve onlara ilave destekler belirlemiş olduk. Planlamaya uygun üretimde mazotun tamamını, gübrenin yarısını mutlaka vereceğiz. Özellikle su kısıtlı olan ilçelerde, 52 yer belirlenmiş durumda, su kullanımıyla alakalı üretim planlamamıza uymaları halinde yine geri kalan gübrenin de tamamını vererek böylece desteklerden tamamıyla faydalanmalarını sağlamış olacağız. Hayvancılık, besi materyali üretim bölgeleri belirledik,19 ili seçtik. Şırnak da bu 19 ilden biri. Hayvancılıkta doğan her kuzuya, her buzağıya 4 aylık aşılarını yaptırmak şartıyla ekstra destekler vereceğiz."
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi'ne değinen Yumaklı, bu kapsamda 2025 yılında 6 proje gerçekleştirileceğini, 411 bin fidan, 86 bin ton tohum dağıtılacağını aktardı.
Bakan Yumaklı, atıl arazilerde özellikle taşların temizlenmesi ve o verimli arazilerin kullanılması, ilk defa oralarda tarım yapılmasıyla ilgili Valilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
Mercimeğin asıl vatanının bu bölge olduğunu ancak zaman içerisinde mercimek üretiminin azaldığını ifade eden Yumaklı, "Bu kapsamda tohum dağıtımı sürecek. İstiyoruz ki eksikliğini hissettiğimiz ürünü kendi topraklarımızda üretelim. Kendimize yeter kadar üretelim, fazlasını da ihraç edelim. Özellikle nohut, mercimek, fasulye bu tohumları arkadaşlarımız sizlere iletecekler." dedi.