SADETTİN İNAN / Cumhurbaşkanlığı Politika kurullarına atamalar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 10 kurula 140 isim atanırken, geçtiğimiz ay yeni oluşturulan Tarım ve Gıda Politikaları kurul üyeliklerine de 12 isim atandı.
TARIM VE GIDA POLİTİKALAR KURULU ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu’na atanan isimler şunlar; Prof. Dr. Aykut Gül, Prof. Dr. Cenk Aydın, Prof. Dr. Eda Becer, Erdal Bahçıvan, Hüseyin Aydın, Dr. Mehmet Mehdi Eker, Muhammet Uğur Kaleli, Prof. Dr. Muhittin Özder, Ramazan Bingöl, Seyit Güngör Şarman, Zeyd Altun, Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel.
3 İSİM DİKKAT ÇEKTİ!
Tarım politikalarının belirleneceğe kurula atanan üyelerden özellikle 3 isim dikkat çekti. Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Ulusal Süt Konseyi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Özder.
TARIM BAKANI OLMAK İÇİN LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTÜRKEN KURUL ÜYELİĞİNE ATANDILAR!
Mehdi Eker ile Hüseyin Aydın, muhtemel kabine değişikliğinde Tarım Bakanı olmak için ciddi bir lobi faaliyeti yürütüyorlardı. Yapılan bu atama ile Tarım Bakanlığının üstünde bir göreve gelmiş oldular.
MEHDİ EKER ÜLKE HAYVANCILIĞINI KATLEDEN BAKAN OLARAK HAFIZALARA KAZINMIŞTI!
Ancak Bakanlığı döneminde uygulanan yanlış politikalardan dolayı ülkeyi hayvancılıkta ve ette ithalata bağımlı hale getiren isim olarak bilinen Eker’in, tarım politikalarının belirleneceği kurula atanması sektörde şaşkınlıkla karşılandı.
BİR İNEKTEN YILDA 15-20 BUZAĞI PROJESİ İLE KOMİK DURUMA DÜŞEN HÜSEYİN AYDIN TARIM POLİTİKALARININ BELİRLENMESİNDE ETKİN BİR GÖREVE GETİRİLDİ!
Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın finansçı özelliğinin dışında tarım sektörü ile ilgili hiçbir alakası olmamasına rağmen bu kurula atanması da dikkat çekti. Öyle ki Hüseyin Aydın, bir ineğin yılda kaç doğum yaptığını 65 yaşında yeni öğrendiğini belirtmişti.
Hatta Hüseyin Aydın, daha da ileri giderek ülke hayvancılığını ithalattan kurtarmak için 1 milyon ton sperma üreteceklerini ve embriyo transferi ile bir inekten yılda 15-20 buzağı alabilecekleri gibi dâhiyane bir proje açıklayarak tarımdan ne kadar uzak ve alakasız olduğunu ortaya koymuştu. Tarım Kredi Kooperatifleri, sektörde komik duruma düşen Hüseyin Aydın’ın bu talihsiz açıklamalarını düzeltmek için bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.
Dolayısıyla embriyo ve spermayı bilmeyen, bir inekten yılda kaç buzağı alındığını bile 65 yaşında yeni öğrendiğini açıklayan bir ismin, ülkenin tarım politikalarını belirleyecek bir kurula getirilmesi sektörde şok etkisi yaptı.
SÜTTE YANGINI BÜYÜTEN USK'DEN DE BİR İSİM KURUL ÜYELİĞİNE ATANDI!
Yine uygulanan çiğ süt fiyat politikası ile ülke hayvancılığına büyük bir darbe vuran Ulusal Süt Konseyi’nden bir ismin bu kurula atanması da şaşkınlıkla karşılandı. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Özder’in de sütteki yangını söndürmek için Tarım ve Gıda Politikalar Kurulu’nda nasıl bir mücadele ortaya koyacağı merak ediliyor.