Et fiyatlarındaki artış Tarım Kredi'nin et ürünleri şirketini kara geçirdi! Et fiyatlarındaki artış Tarım Kredi'nin et ürünleri şirketini kara geçirdi!

HABER MERKEZİ / 800 bin çiftçi üyesi bulunan, 18 bölge birliği, 1615 kooperatif, 189 hizmet bürosu ve 17 iştiraki ile Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olan Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında bilgiler merak ediliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kurum gibi görülürken, atanan genel müdür de tek yetkili yönetici olarak görülüyor. Ancak bu bilgiler doğru değildir.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TARIM BAKANLIĞINA BAĞLI BİR KURUM MU? 

Tarım Kredi Kooperatifleri 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununa göre kurulmuş bir kooperatiftir. Tarım Kredi Kooperatifleri, TMO, TİGEM ve ESK gibi Tarım ve Orman Bakanlığına doğrudan bağlı bir kuruluş değildir. Tarım ve Orman Bakanlığının sadece Tarım Kredi Kooperatiflerini denetleme yetkisi bulunuyor. Onun dışında karar alma merci tamamen 4 yılda bir yapılan seçimle göreve gelen yönetim kuruluna aittir. Genel Müdürü atama ve görevden alma yetkisi de yönetim kurulunun uhdesindedir. Ancak mevcut durumda Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen isim yönetim kurulu tarafından Genel Müdür olarak atanıyor.  

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE KARARLARI KİM ALIR?

Tarım Kredi Kooperatifleri, yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir. Genel Müdür, yönetim kurulu tarafından alınan kararları uygulamakla mükelleftir. Ancak mevcut durumda, tam tersi bir durum söz konusudur. Yönetim kuruluna kimlerin seçileceği Genel Müdür tarafından belirlenirken, seçimle gelen ve büyük yetkileri bulunmasına rağmen yönetim kurulu üyeleri Genel Müdürün yaptığı işleri onaylayan konumuna gelmiştir. Mevcut yapıdan dolayı, genel müdürü görevden alma yetkisi bulunan yönetim kurulu, genel müdürün adeta sekreteryalığını yapıyor.

TARIM KREDİ’NİN GENEL MÜDÜRÜ KİM?

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Genel Müdürlüğünü Hüseyin Aydın yapıyor. Hüseyin Aydın, bu göreve 1 Şubat 2022 tarihinde başladı.