Kartepe ilçesinde Kocaeli Hipodromu, Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu ile 10 ilde 11 at hastanesinin toplu açılış törenine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, atçılığın Türkiye'de uzunca bir zaman belirli bir zümreye ait faaliyet alanı gibi algılandığını belirterek, bunu doğru bulmadıklarını ve proje geliştirdiklerini kaydetti. Bakan Eker, şunları kaydetti:
"Hükümetimiz döneminde mevzuat değişiklikleri yapmak suretiyle sektörün önünü açtık. Buna verdiğimiz değeri göstermesi açısından son derece önemli. Türkiye artık atçılıkta uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldi. Türkiye artık Asya Yarışçılık Federasyonu'nun bir üyesi. Yine, Avrupa Akdeniz Yarışçılık Federasyonu'nun kurucu üyesi ve başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Hem Asya hem Avrupa'da üye olan tek ülke Türkiye. Bizim bundan sonraki süreç içerisinde uluslararası alanda atçılıkla ilgili görünürlüğümüzü arttırma ve bu alanda tarihin bize yüklediği misyonu da atalarımızdan devraldığımız mirasın hakkını vermek konusunda da çaba içerisinde olmak durumundayız."
Kendi dönemlerinde sektöre 461 milyon lira kaynak sağladıklarını ifade eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çok önemli. 345 milyonu bunun tesis yatırımları, damızlık ihtiyacının karşılanması ve ıslahla ilgili bakanlığımız tarafından, ayrıca Türkiye Jokey Kulübü'nün yarış gelirlerinden de 116 milyon lira kaynak sağlandı. Toplamda 461 milyon lira burada sektöre kaynak aktarıldı"
TÜRKİYE TARIM VE ATÇILIKTA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞADI!
Türkiye'de gerek atçılıkta gerek tarım ve hayvancılıkta AK Parti dönemini bir değişim ve dönüşüm dönemi yaşadığını ileri süren Eker, "Bir strateji dahilinde yapıldı bunların hepsi. Hiçbirisi lalettayin yapılmış bir politikanın ürünü, proje değil. Hepsi bir stratejiye dayalı olarak yapıldı. AK Parti hükümetinin tarım politikası başından itibaren bu stratejiye uygun olarak yapıldı ve hamdolsun bu stratejinin doğru politikalarının sonucunu da Türkiye tarımsal milli gelirini 23 milyar dolardan 60 milyar dolara çıkarmak suretiyle bunun neticesini gördü. Bugün biz Avrupa ülkeleri içerisinde tarımsal hasıla bakımından, tarımsal üretim değeri bakımından bir numaralı ülke haline gelmiş durumdayız. Biz bunu dördüncü sıradan aldık buraya getirdik. Dünyada 11, 12'nci sıradayken 7'nci sıraya taşıdık. Bunun hepsi de bu stratejiye uygun. Benzeri bir şeyi de atçılıkta da uyguladık. Önemli mesafe sağlandı, bundan sonra bu politikaların devam etmesiyle de geleceğe doğru çok daha önemli bir aşamaya gelmiş olacağız." dedi.
Konuşmaların ardından, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa ve İstanbul'da bulunan 11 at hastanesinin açılışı canlı yayınla aynı anda gerçekleştirildi.