Hem üreticiler hem tüketiciler hem de ülke ekonomisi adına önemli bir yere sahip olan hububat hasadı, bu sezon da yakından takip ediliyor. Ülkemizin dört bir yanında buğday hasadı yapılırken yetkililer de ürün kaybı oranının en aza indirgenmesi için denetimlerini sürdürüyorlar.

Hasat sezonu birçok bölgede devam ederken ‘Türkiye’nin tarım ambarı’ olarak bilinen Konya’dan yeni bir haber geldi. Edinilen bilgilere göre devasa tarlalarda mesai sona erdi. İşte Konya’da hububat hasadı çerçevesinde yaşanan gelişmeler…

KONYA’DA ‘MODERN’ HASAT

İnsan idrarından gübre üretildi! Buğday, fıstık, marul daha hızlı büyüdü! İnsan idrarından gübre üretildi! Buğday, fıstık, marul daha hızlı büyüdü!

Devasa dairesel tarlaların bulunduğu Konya’da yüzleri güldüren gelişmeler yaşandı. Her biri 69 futbol sahası büyüklüğünde olan 492 dekarlık etkili alanda sezon resmen tamamlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 3 büyük işletmesi olarak anılan gözlü tarım işletmesinde hububat hasadı tamamlandı. Yağmurlama, damlama ve robotik sistemleri ile üretim çalışmalarının devam ettiği bölgede birçok biçerdöver çalıştı. Edinilen bilgilere göre arpalar dekar başına ortalama olarak 500- 600 kg ürün verdi.

“16 BİN REKOLTE BEKLİYORUZ”

AA muhabirine hasat sezonu ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Gözlü TİGEM Bitkisel Üretim Şube Şefi Dudu Erdoğan, toplamda 34 bin 500 dekarlık tarlanın sulandığını ifade etti. 7 center pivot tarlanın ikisinde hububat ekili olduğunun bilgisini de veren Erdoğan, 492 dekarlık alanda 9 biçerdöverin çalıştığını ve hasat işleminin 3 saatte tamamlandığını belirtti.

Dekar başına ortalama 500- 600 kg’lık bir verimin söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, 63 bin 500 dekarlık alanda ise 16 bin tonluk rekolte beklediklerini belirtti.

Bölgede modern sulama tekniklerinden yararlanıldığını da belirten Erdoğan, damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine ek olarak robotik pivot sulama sisteminin de sürece destek olduğunu ifade etti. Sulama sisteminin kendi ekseni etrafında döndüğünü belirten yetkili isim, birim alanda daha fazla ürün alındığını vurguladı.