SADETTİN İNAN / Anahtar Parti Tarım Politikaları Başkanı Hasan Hüseyin Demiröz, Tarımdan Haber’e A Parti olarak üzerinde çalıştıkları tarım politikaları konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.
TARIMDA BİRLİKTE ÜRETİM MODELİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ!
Geçmişte Tarım Kredi Birlik A.Ş ile Türk Tarım A.Ş’de genel müdürlük yapan, uzun yıllar kamu ve özel sektör tecrübesi bulunan Hasan Hüseyin Demiröz, Anahtar Parti iktidarında tarımda yaşanan temel sorunlara (girdi maliyetlerinin yüksekliği, yüksek çiftçi borçları, plansız üretim, pazarlama ve desteklemelerin yetersizliği v.b) köklü bir çözüm getirileceğine dikkat çekerek, ‘Birlikte Üretim Modeli’ni hayata geçireceklerini kaydetti.
ÜRETİM DÖNEMİNDE ÇİFTÇİNİN CEBİNDEN 5 KURUŞ ÇIKMAYACAK!
Birlikte Üretim Modeli ile çiftçilerin arazilerini kendi istekleri ile birleştireceğini, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılacağını, Birlikte Üretim Modeline dahil olan çiftçilerin üretimden hasada kadar bütün ürünlerin takip edilerek, üretim döneminde bütün girdilerin faizsiz bir şekilde karşılanacağını, hasat sonrasında ise ürünlerinin ‘tarımsal üretim kooperatifleri’ ve ‘üretici birlikleri’ tarafından en iyi fiyat garantisi ile alınarak pazarlama sorununun önüne geçileceğinin altını çizdi.
TARIMSAL FAALİYETLERİ İZLEME ANALİZ VE KARAR DESTEK MERKEZİ OLUŞTURULACAK!
Üretimden, hasada kadar bütün sürecin ise oluşturulacak, ‘Tarımsal Faaliyetleri İzleme, Analiz ve Karar Destek Merkezi’ tarafından takip edileceğini işaret eden Demiröz, ‘Tarımsal Faaliyetleri İzleme, Analiz ve Karar Destek Merkezi’ni ise şu şekilde tarif etti; Bu merkez sayesinde tüm tarımsal verilerin güvenilir, güncel ve sürekli olarak toplanacağı, analiz edilerek planlama ve stratejilerin geliştirileceği, tarımsal desteklerin programlandığı, yönetime anlık tarımsal veri ve karar desteğinin sağlandığı bir sistem olacak.
DESTEKLEME SİSTEMİ TAMAMEN DEĞİŞECEK! ÇİFTÇİNİN BÜTÜN GİRDİLERİ FAİZSİZ KARŞILANACAK!
‘Birlikte Üretim Modeli’ ile destekleme sisteminin de tamamen değişeceğini ifade eden Demiröz, çiftçilerin üretim aşamasında tüm üretim girdilerinin faizsiz ve en uygun fiyattan (mazot, gübre, tohum, İlaç, tarımsal sulama giderleri, hasat giderleri) üretim sezonu başında tarımsal üretim kooperatifleri ve üretici birlikleri aracılığıyla ayni olarak temin edileceğini dile getirdi.
Hasat sonrası elde edilen ürünlerin ise yine tarımsal üretim kooperatifleri ve üretici birlikleri tarafından girdiler mahsuplaşarak en iyi fiyat garantisiyle alınacağını bildiren Demiröz, şunları kaydetti:
ÇİFTÇİ BORÇLARI 5 YIL FAİZSİZ YAPILANDIRILACAK KÖYE DÖNEN EŞLERİN SİGORTA PRİMLERİ ÖDENECEK!
“Herhangi bir afet veya doğal zararlı neticesinde oluşabilecek zarar riskine karşı çiftçilerin tarım sigortalarını kooperatifler yaptıracak, bu gider kooperatif tarafından karşılanacak. Üretim sezonu boyunca danışmanlık ve mühendislik hizmetleri kooperatifler tarafından bedelsiz olarak sunulacak. Tarım kredisi borcu olan çiftçilerimizin kredilerinin faizsiz 5 yıl ödemeli olarak yapılandırılması sağlanacak. Çiftçilerimizin köyünde yaşaması şartıyla eşlerinin sigorta primi kooperatif tarafından karşılanacak. Şehirden köyüne dönen çiftçilerimizin eşleri de bu kapsama alınacak”
HAYVANCILIKTA BİRLİKTE ÜRETİM BESİCİLİK MODELİ İLE YEM VE HAYVAN ALIM GİDERLERİ KOOPERATİF TARAFINDAN KARŞILANACAK!
Hayvancılıkta ise ‘Birlikte Üretim Modeli’ ile öncelikle atıl kapasiteli kurulu besi çiftliklerinin ihtiyacı olan et ve süt besi hayvanlarının yine kooperatif kanalıyla sağlanacağını vurgulayan Hasan Hüseyin Demiröz, “İsteğe bağlı bu sisteme dahil olan besicilerimize besi hayvanı ve yem kooperatif tarafından verilecek, yetiştirilen besiler veya elde edilen süt kooperatif tarafından satın alınacaktır. Yeni kurulacak besi çiftlikleri için kooperatif onayı istenecek” dedi.
Demiröz, meyve yetiştiriciliğinde de ‘Birlikte Üretim Modeli’ ile mevcut meyve bahçelerinin ihtiyacı olan tüm girdilerin yine kooperatif tarafından karşılanacağını, ürünlerin tamamının kooperatif tarafından satın alınacağını dile getirdi.
TARIM BAKANLIĞINI 3-5 İTHALATÇIYI ZENGİN EDEN SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ HÜVİYETİNDEN KURTARACAĞIZ!
Tarım Bakanlığının, ‘üç beş ithalatçıyı zengin eden saatleri ayarlama enstitüsü’ gibi çalıştığına dikkat çeken Demiröz, Bakanlığın yapısında da ciddi değişikliğe gidilerek, “Amaçsız iş tanımları ve nepotik atanmış idarecilerin altında, idealleri ve motivasyonları emilmiş, hizmet verdiği çiftçiye yabancılaşmış, sadece evrak kayıt/kabul işleri yapar hale gelmiş mühendis, veteriner ve diğer teknik personelin içindeki çalışma azmi ve heyecanını ortaya çıkartacağız” dedi.
TARIMDA ÇİFT BAŞLILIĞA SON VERECEĞİZ!
Et ve Süt Kurumu, ÇAYKUR, TMO, TİGEM, Tarım Kredi Kooperatiflerinin tacir refleksi ile hareket ettiğini ifade eden Demiröz, Anahtar Parti iktidarında bu kurumların tek amacının hizmet verdikleri çiftçinin karı ve vatandaşın refahı olacağını söyledi. Demiröz, iki başlı yönetimi bertaraf etmek için Tarım Kredi Kooperatiflerinin özerk yapısı da dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığı uhdesinden alınarak Tarım Bakanlığının uhdesine bağlanacağını dile getirdi.
TARIMA FAİZSİZ FİNANSMAN SAĞLANACAK!
Tarımının finansmanını faizsiz bir şekilde karşılayacak bir alt yapı oluşturulacağına dikkat çeken Demiröz, “Tüm bu saydıklarımızı tarımda faizi ortadan kaldıracak etkin bir finansman modeliyle destekleyeceğiz. Çiftçimizin kooperatiflere etkin katılımın sağlanmasıyla beraber önce borç yükünün faizsiz 5 yıl ödemesi sağlanacak. Birlikte üretim modelimiz ile birlikte ve tarımsal üretim desteklerinin kooperatifler marifetiyle tedarik edilmesi ile oluşacak gelir yine kooperatifler marifetiyle çiftçimize kâr payı olarak geri dağıtılacak. Bu sayede kendi özsermayesini biriktiren kooperatifler ve bunu çiftçisiyle paylaşan faizsiz bir finansman modeli oluşturacağız” diye konuştu.
Türk tarımının sizce en büyük sorunu nedir?
Ankete Katıl
Ankete Katıl
ÇİFTÇİLER DİREK ALICI İLE BULUŞTURULACAK!
Çiftçinin hasat ettiği ürünlerin pazarlanması konusunda da bilgi veren Demiröz, sözleşmeli tarım iş birliği modeli kapsamında kooperatifler ve sanayiciler arasında yapılacak sözleşmeler ile gereksiz aracıların ortadan kaldırılarak, çiftçilerin direk alıcılarla buluşturulacağını bildirdi.
3 YIL İÇİNDE HİÇ BİR DESTEĞE İHTİYAÇ DUYMAYAN, KENDİ AYAKLARININ ÜSTÜNDE DURABİLEN BİR TARIM SİSTEMİ İNŞA EDECEĞİZ!
A Parti iktidarında, tarımsal desteklemelerle ilgili tutumları baştan aşağı değiştirecek Yeni Destekleme Felsefesini ortaya koyacaklarını dile getiren Demiröz, “Her yıl tarımsal desteklemeye ayrılan kaynağın Gayri Safi Milli Hasıla’nın en az yüz de 1’i olmasını sağlayacağız ve hiçbir zaman bu oranın altına düşmeyeceğiz fakat 3. Yılın sonunda hiçbir destek olmasa bile kendi ayakları üzerinde durabilecek sağlamlıkta bir tarım sistemi inşa edeceğiz” dedi.