Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Bakan Kirişçi, ayçiçeğini 12 liradan hangi kurumun alım yapacağını hala açıklamazken, Konya Şeker ve Tarım Kredi Kooperatifleri, Konya’da ayçiçek alımlarını durdurdu. Üretici tamamen tüccarın kucağına itilirken, Bakan Kirişçi’nin açıklamalarına rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri de Edirne’de ayçiçek alım fiyatını 11500 TL/tondan, 10700 TL/tona düşürdü.
Bakan Kirişçi’nin ayçiçeği tarlasında üreticinin mağdur edilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini açıklamasına rağmen, sahada çiftçinin hem alım fiyatlarının düşürülmesi hem de alımların durdurulmasından dolayı büyük bir mağduriyet yaşaması, ayçiçeğinde yaşanan acı çelişkiyi gözler önüne serdi.
AYÇİÇEĞİ ÜRETEN ÇİFTÇİNİN BAŞINA GELEN PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEDİ!
Türkiye’nin stratejik ürünlerinin başında gelen ayçiçeğinde, bu yıl çiftçinin başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte ayçiçek yağında yaşanan kriz, yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermesine rağmen, Türkiye’de ayçiçek üreten çiftçi resmen cezalandırılıyor.
Hükümet seçim sürecinde ekmek fiyatlarını kontrol edebilmek için buğday, arpa alımında çiftçinin lehine bir politika izlerken, ayçiçek üreticisini ise sahipsiz bırakması dikkat çekiyor.
TMO GÖREV ALANINA GİRMEDİĞİ İÇİN ALIM FİYATI AÇIKLAMADI
TMO görev alanına girmediği için ayçiçek alım fiyatı açıklamazken, alım fiyatını açıklayan Konya Şeker, Trakya Birlik, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Karadeniz Birlik’in her biri çiftçi kuruluşu olmalarına rağmen aynı ürüne farklı farklı fiyatlar açıklamaları Türkiye’de çiftçinin ne kadar sahipsiz olduğunu gözler önüne sermişti.
Yüzde 40 yağ oranına göre, Trakya Birlik ve Konya Şeker ayçiçek alım fiyatını 12000 TL/ton, Tarım Kredi Kooperatifleri 10750 ile 11500 TL/ton ve Karadeniz Birlik ise 10500 TL/ton fiyat açıklamıştı.
MERKEZDEN YÖNETİLEN TARIM KREDİ BİLE AYNI ÜRÜNE FARKLI ALIM FİYATLARI AÇIKLADI!
Bırakın farklı kurumların farklı fiyat açıklamasını, Merkez Birliği statüsü bulunan ve tek bir merkezden yönetilen Tarım Kredi Kooperatifleri, aynı ürüne Edirne’de 11500 TL/ton, Manisa’da ise 10750 TL/ton alım fiyatı açıklamıştı.
Ayçiçek üreticisi üretim yaptığı için göz göre göre cezalandırılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı bu yanlış uygulamalara günlerce seyirci kalırken, Bakan Kirişçi’nin geçtiğimiz günlerde Konya’da yaptığı açıklama ise yaşanan skandalın boyutunu daha da arttı.
ÜRETİCİ MAĞDUR OLURKEN BAKAN 12 LİRADAN KİMİN ALACAĞINI AÇIKLAMIYOR!
Bakan Kirişçi, yaptığı açıklamada devletin ayçiçeğinde alım fiyatı açıklamadığı bilindiği halde düşen fiyatlar karşısında üreticiyi mağdur etmemek için ayçiçek alım fiyatlarını 12 lira olarak devam ettireceklerini açıklamıştı. Bakan Kirişçi’nin alım fiyatı olarak 12 lira açıklamasına rağmen alım yapacak kurumu açıklamaması, ayçiçeğinde yaşanan samimiyetsizliği gözler önüne sermişti.
BAKAN KİRİŞÇİ’NİN ARDINDAN KONYA ŞEKER VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ALIMLARI DURDURDU!
Bakan Kirişçi’nin samimi olmayan açıklamaları üreticinin yaşadığı sorunları daha da belirsiz hale getirirken, Kirişçi’nin Konya ziyaretinin hemen ardından Konya Şeker ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin ayçiçek alımlarını durdurması dikkat çekti.
KONYA ŞEKER: AŞIRI YIĞILMADAN DOLAYI DEPOLARIMIZ DOLDU ÜRÜN ALIMINI DURDURDUK
Konya Şeker yetkililerinden alınan bilgilere göre, bölgede bu yıl ayçiçeğinde fazla bir alıcı olmadığı ve bundan dolayı Konya Şeker’e aşırı bir yığılma olduğu ve bu yığılmadan dolayı bütün depoların dolduğu belirtilerek çiftçiden ürün alımının durduruldu kaydedildi.
TARIM KREDİ KONYA’DA ALIMLARI DURDURDU EDİRNE’DE FİYATI DÜŞÜRDÜ
Diğer taraftan Tarım Kredi Kooperatifleri de depolarının dolduğu gerekçesiyle Konya’da alımları durdururken, Edirne’de de alım fiyatlarını 11500 TL/tondan 10700 TL/tona düşürdü.
ÇİFTÇİ TÜCCARA MAHKUM BIRAKILDI!
Konya Şeker ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Konya’da ürün alımını durdurması üreticiyi tamamen tüccarın eline iterken, buda fiyatların düşmesine ve üreticinin zararına ürününü satacağı anlamına geliyor.
ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLİRKEN BAKAN HATIRA FOTOĞRAFA PAYLAŞTI!
Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanının dün Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte ayçiçeği hasadına katılırken, ayçiçeği üreticisinin herhangi bir şekilde mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Bir tarafta çiftçi kuruluşları alım fiyatlarını aşağıya çekerek alımları durdururken, diğer taraftan Bakan Kirişçi’nin üreticinin mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini açıklaması ayçiçeğinde yaşanan politikasızlığı gözler önüne serdi.
3 YABANCI FİRMANIN TEKELİNDE OLAN AYÇİÇEĞİNDE BAKANDAN YERLİ VE MİLLİ HATIRA FOTOĞRAFI!
Türkiye’de ayçiçeği tohumunun yüzde 80’i 3 yabancı tohum firmasının (LİMAGRAİN, PİONEER VE SYNGENTA) tekelinde bulunurken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ayçiçeği tarlasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte ‘Bir ayçiçeği hasadı hatıra fotoğrafı çektirelim, yerli ve milli olsun’ paylaşımı yapması da Bakan Kirişçi’nin yerli ve millikten ne anladığını gözler önüne serdi.