CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuru üzüm ihracatında gerilemeye neden olan Okratoksin A (OTA) sorunu için çalıştay düzenlendiğini bildirdi. Bakan Pakdemirli, çalıştayda sorunun kısa, uzun ve orta vadece çözüm önerilerinin görüşüldüğünü açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemiz kuru üzüm ihracatında gerileme dönemine girildiği üreticiler tarafından belirtilmektedir. Kuru üzümün ihracatında denetimler sonucu Okratoksin-A şeklinde isimlendirilen ve insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu ifade edilen maddenin tespit edilmesine karşın, Okratoksinmaddesinin sebebinin bulunmasına ve son yıllarda artmasına yönelik bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır? Avrupa Birliği tarafından alınan kuru üzümlerin denetiminde Okratoksin-A geri bildirim oranları kaçtır? Kuru üzüm ihracatında son 5 yılın bildirim sayıları kaçtır? Avrupa Birliği açısından kabul edilebilir oran nedir? Ülkemiz tarafından ihraç edilen kuru üzümlerde yüzde kaç oranında Okratoksin-A maddesi tespit edilmiştir? Okratoksin-A oluşumuna neden olan koşullar nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Bakan Pakdemirli, OTA sorunun tespiti için geçen yıl çalıştay düzenlediklerini belirterek, bu çalıştayda, kuru üzümde OTA sorunun tespiti ve elemine edilmesi için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler görüşüldüğünü belirtti.
Kuru üzümde uygun olmayan hasat, kurutma ve depolama koşulları ile mevsimsel şartların (aşırı yağış ve nem) OTA’nun oluşumuna neden olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “ 2013 ve 2017 yılları arasında OTA nedeniyle AB'den alınan geri bildirim oranları, kuru üzüm ihracat rakamlarına oranlandığında olumsuzluk oranının 0,01 ile 0,07 arasındadır” dedi.
Bakan Pakdemirli, “OTA ile ilgili olarak Ülkemizde bazı bulaşanlar ile birlikte Mikotoksinler için maksimum limitler Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Bu Yönetmelikte düzenlenen Mikotoksinlerden birisi de OTA'dır. OTA küfler tarafından oluşturulan sekonder bir metabolit yani Mikotoksindir. Yürürlükte olan yönetmelikte tahıllar, kuru üzüm, kahve, meyve suları, baharat ve meyan kökü için OTA limiti bulunmaktadır. Bu yönetmelik Avrupa Birliği'nin 1881/2006/EC sayılı yönetmeliği ile uyumludur. Kuru üzümde OTA için maksimum limit 10 mg/kg olarak tespit edilmiştir” diye konuştu.
“UZMANLAR, ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRMELİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuru üzüm ihracatında belli miktarda bir gerileme olduğunu belirterek, “Bu gerilemenin nedeninin OTA denilen bir maddeden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu maddeden dolayı, ihracatta bir gerileme söz konusu olmuştur. Bu maddenin oluşmasına hasat, kurulama ve depolama gibi nedenlerin sebep olduğu Bakanlık tarafından belirtilmektedir. Burada Bakanlığın, kuru üzüm üreticilerinin kurutmada, depolamada ve hasatta yaptığı yanlışları anlatacak uzmanları görevlendirip, üreticilerin daha bilinçli bir şekilde üretim yapmasını sağlaması gerekmektedir.
Son yıllarda farklı ürünlerde yaşanan sorunlar topraktan ürüne değişkenlik göstermektedir. Özellikte patateste ciddi karantina bölgeleri oluşmuştur. Çok sayıda ürün üretiminde değişik sorunlar oluşmaktadır. Gübreden tohuma, nemden kirlenen sulara.. çok yönlü dikkatli önlemler alınmalı, önlemler artırılmalıdır. Çoklu hastalıkların açığa çıkar olması bu bağlamda yapılması gereken çalışmalar için geç kalınmaması gereğini göstermektedir” dedi.