4.5 milyon üyesi, 750 odası bulunan TZOB'un Başkanını sadece özel olarak seçilecek 300 delege belirleyecek! TOBB, sendikalar ve hiçbir meslek örgütünde olmayan seçim sisteminden dolayı TZOB'un Mayıs ayında yapılacak seçimlerinde Bayraktar'ın karşısına yine kimse çıkamayacak.

SADETTİN İNAN

Ülke tarımı can çekişirken, çiftçinin en önemli meslek örgütü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetimi ise koltuk peşinde. TZOB, çiftçinin örgütlü yapısından ziyade Bayraktar imparatorluğuna dönüştürülmüş durumda. 16 yıldır TZOB Başkanlığını yapan Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacak. TZOB seçimlerinde Türkiye genelindeki bütün odalar temsil edilmezken, mevcut seçim sistemine göre de Bayraktar'ın karşısına kimse aday çıkamıyor.

ÇİFTÇİ SAHİPSİZ DURUMDA

Ülke tarımı ithalat ve girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı can çekişirken, çiftçide üretimden çekiliyor. TZOB gibi örgütlü bir yapı bulunmasına rağmen, koltuk kaygısından dolayı çiftçi şu anda sahipsiz durumda. Çiftçi, girdi maliyetlerinin yüksekliği, finans sorunu, ithalat ve ağır borç yükü altında ezilirken, bu sorunların çözümü konusunda TZOB güçlü bir lobi faaliyeti yürütemiyor. Ülke tarımı ve çiftçi her geçen gün kan kaybederken, TZOB Başkanı Bayraktar 16 yıllık koltuğunu kaybetmemek için Mayıs ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacak. Demokratik olmayan seçim sisteminden dolayı da Bayraktar'ın karşısına yine aday çıkamayacak.

4.5 MİLYON ÜYESİ VAR BAŞKANI 300 DELEGE SEÇİYOR!

TZOB seçimlerinde çiftçi tam anlamıyla temsil edilmezken, demokratik olmayan bu seçim sistemine ise yıllardır göz yumuluyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB'un gücünü göstermek için 4.5 milyon üyesinin bulunduğunu söylemesine rağmen, seçimlere sadece 300 delege katılabiliyor. TZOB'un üst kuruluna katılacak 300 delege de Mart ayında yapılan özel bir seçimle belirlenecek.

BÜTÜN ODALAR TEMSİL EDİLMİYOR

TZOB'un Türkiye genelinde 750 civarında odası bulunmasına rağmen, bu odaların tamamı Başkan seçimlerinde temsil edilmiyor. Normalde her oda başkanı veya Meclis Başkanı'nın Merkez Birliği'nin seçimlerine katılması gerekirken, seçim sistemi buna müsaade etmiyor. Demokratik olmayan ve çiftçinin tam manasıyla temsil edilmediği seçim sistemi ise yıllardır değiştirilmiyor.

BAŞKANI SEÇEÇEK 300 DELEGE ÖZEL SEÇİLİYOR!

TZOB'un Mayıs ayında yapılacak seçimlerine katılacak üst kurul delegeleri, ilçe oda seçimlerinde değil, Mart ayında Ankara'da yapılacak özel bir seçimde belirlenecek. TOBB, sendikalar ve diğer meslek örgütlerinde görülmeyen bu seçim sisteminden dolayı TZOB, Bayraktar imparatorluğuna dönüştürülmüş durumda. TZOB Başkanını seçecek 300 delegenin belirlenmesi için Mart ayında yapılacak seçimlere ise ilçe odalarının üye sayılarına göre delege gönderiliyor. Ankara'ya muhalif olabilecek delegeler bu seçimlere gönderilmezken, gönderilen de eleniyor. Zaten Merkez Birliği'nin istediği adayların gönderilmemesi durumunda Ankara'nın o odaya müfettiş gönderme yetkisi bulunuyor. Yani Mayıs ayında yapılacak seçimlerde Bayraktar'ın karşısına aday olabilecek isimler, Mart ayında yapılacak seçimlerle tamamen elenmiş olacak.

BAYRAKTAR'A DOĞAL ÜYE AYRICALIĞI

Diğer yandan TZOB Başkanı Bayraktar ile yönetim kurulu üyelerinin doğal üye ayrıcalığı bulunuyor. Bu ayrıcalıktan dolayı Bayraktar ve yönetim kurulu üyeleri, ilçelerinden seçilmeden Merkez Birliği seçimlerine aday olabiliyorlar. Yani Bayraktar, seçim bölgesi olan Sakarya Akyazı'dan seçime girmeden TZOB Başkanı seçilebiliyor. Doğal üye hakkı ise 750 oda başkanının hiç birinde bulunmuyor.