AYFER MALLI
Doğu ve Güneydoğu için açıklanan yatırım planı kapsamında devlet, yetiştiriciler için anahtar teslimi barınaklar yapacak. Küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı barınakları için 360 milyonluk kaynak ayrıldı. Pakette buzağı ve damızlık desteği de var.
Doğu ve Güneydoğu için açıkladığı yatırım planı kapsamında, devlet, yetiştiriciler için hayvan barınakları inşa edecek, çiftçi buzağıyı yetiştirecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta başında Diyarbakır'da ana hatlarıyla açıkladığı Doğu ve Güneydoğu'daki program kapsamında, işletmeciye anahtar teslimi fabrika gibi, yetiştiriciye barınak inşa edecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için kamunun yapacağı barınaklara dört yılda 360 milyon TL ayrıldı. Bölge için buzağı desteği 200 TL artırılacak.
BUZAĞI DESTEĞİ ARTIRILACAK
Proje kapsamında, büyükbaş ve küçükbaş hayvan barınağı kamu tarafından yapılacak. Bu iş için dört yıllık dönemde 360 milyon TL harcanacak. Et verimi yüksek ithal damızlık düve alımlarına yüzde 25 hibe desteği verilecek. Bu iş için 375 milyon TL ayrıldı. Damızlık boğa alımına sağlanacak hibe desteği yüzde 80'i bulacak. Bölge için buzağı desteği 200 TL artırılıyor. Manda yetiştiriciliği destek kapsamı da genişletilecek. Gelir getirici diğer hayvancılık faaliyetleri desteklenecek. Bu kapsamda bölgede kaz, hindi, arı gibi hayvanların yetiştiriciliğine özel önem verilecek. Coğrafi şartlar nedeniyle besiciliğin ön palana çıktığı bölgeler için geliştirilen projeden yaklaşık 20 ildeki yatırımcının yararalanması bekleniyor.
SÖZLEŞMELİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ BAŞLAYACAK
Sözleşmeli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği başlatılıyor. Bunun için de 75 bin baş küçükbaş hayvan öngörülüyor. Damızlık koç ve teke alımına yüzde 80 hibe desteği olacak, bu kapsamda 20 bin baş rakamı öngörülüyor. Yeni hayvan pazarları da yapılacak, sadece yetiştiriciliğe değil pazarlamaya da destek verilecek.
380 TON KAPASİTELİ LİSANSLI DEPOLAR YAPILACAK
Bölgedeki illerde kira garantili bin 380 ton kapasiteli lisanslı depolar da yapılacak. Çiftiyi koruma ve ürün fiyatlarını dengeleme için büyük önem taşıyan depo sistemi için 442 milyon liralık kaynak ayrıldı. 2020 yılı sonuna kadar 667 bin hektarlık alanda tarımsal sulama yatırımı tamamlanacak. Bu iş için harcanacak rakam 10.4 milyar TL'yi bulacak.
MERA ALANLARI ISLAH EDİLEREK TARIMA KAZANDIRILACAK
1 milyar 35 milyon hektar mera alanı ıslah edilerek tarıma kazandırılacak. Nadas alanları daraltılacak. Bu alanlarda yem bitkileri ve baklagil üretim desteği yüzde 50 artırılıyor. Sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteği de yüzde 50 yükseltiliyor. Devlet, tıbbi-aromatik ve boya bitkileri yetiştiriciliğini de teşvik edecek. Bölgede, 330 bin hektar toplulaştırılacak. Bunun için 258 milyon liralık kaynak harcanacak.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK