HABER MERKEZİ / Besi ve süt hayvancılığı yapan üreticinin gündeminde olan yem fiyatları ile ilgili TBMM Başkanlığına kapsamlı bir soru önergesi verildi.
YEM FİYATLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI!
Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Bakan Yumaklı’ya 11 soru yöneltti.
Tarım ve hayvancılık sektörünün ülkemizin gıda güvenliği, ekonomik sürdürülebilirliği ve kırsal kalkınması açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu bildiren Tezcan, ancak son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar, artan girdi maliyetleri ve yetersiz destek politikaları nedeniyle hayvancılık sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Özellikle yem fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar, besicilik yapan üreticilerimizi zor durumda bıraktığına işaret eden Tezcan, Bakan Yumaklı’dan şu soruların cevaplandırılmasını istedi.
- 2024 yılı Şubat ayında besi yemi fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %30 oranında artmasının nedenleri nelerdir? Bakanlığınız bu artışı önlemek veya sınırlamak adına hangi politikaları uygulamıştır?
- 2025 yılı Şubat ayı için öngörülen %35’lik fiyat artışı dikkate alındığında, besi yemi fiyatlarını dengelemek için hangi önlemler alınacaktır?
- Yem fiyatlarındaki artışın hayvancılık sektörüne olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, üreticilere yönelik doğrudan destek veya sübvansiyon sağlanması planlanmakta mıdır?
- Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmelerinin yem maliyetlerini düşürmek amacıyla herhangi bir özel teşvik veya kredi desteği sağlanacak mıdır?
- Yerli yem üretimini artırmaya yönelik olarak, yem hammaddesi üretimi ve yem sanayisinin desteklenmesine yönelik ne gibi projeler yürütülmektedir?
- Son beş yıl içerisinde ithal edilen hayvan yemi miktarı ve bunun toplam yem üretimi içindeki payı nedir? Bakanlığınız yerli üretimi artırmaya yönelik hangi politikaları hayata geçirmiştir?
- Artan yem fiyatlarının kırmızı et üretimi ve et fiyatları üzerindeki etkisiyle ilgili herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa, sonuçları nelerdir?
- Küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin kapanmasını önlemek adına, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir politika oluşturulması yönünde bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
- Besiciliğin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hayvancılık sektörüne yönelik yeni destekleme modelleri geliştirilmesi planlanmakta mıdır?
- TMO, üreticilerin yem maliyetlerini düşürmek amacıyla piyasaya daha fazla arpa ve mısır sunmayı planlamakta mıdır?
- TMO’nun piyasaya sürdüğü ürün miktarı neden yetersiz kalmıştır? Bu miktarın artırılması için herhangi bir çalışma var mıdır?