SADETTİN İNAN / Tarımdan Haber, ESK’nın Brezilya’dan yapacağı ve kapalı kapılar ardında yürüttüğü 10 bin ton donuk et ithalatına yönelik yeni bilgilere ulaştı.

YERLİ ÜRETİME YENİ BİR DARBE VURULACAK!

ESK’nın bugüne kadar yaptığı yoğun et ithalatının ülke hayvancılığına bir katkısı olmadığı gibi, şimdi donuk et ithalatı ile üreticiye yeni bir darbe vurulacak.

Yağsız inek kesim fiyatı 30 lira artarak 385 TL oldu! Yağsız inek kesim fiyatı 30 lira artarak 385 TL oldu!

TARIMDAN HABER DONUK ET İTHALATINDA YENİ BİLGİLERE ULAŞTI!

Sığır eti üretiminde Avrupa birincisi olan Türkiye, sözde et fiyatlarını baskılamak için şimdi de Brezilya’dan 10 bin ton donuk et ithalatı yapacak. ESK’nın donuk et ithalatını kamuoyu ilk olarak Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’un üyelerine yönelik yaptığı açıklamadan haberdar olurken, Tarımdan Haber, 10 bin ton donuk et ithalatına yönelik yeni bilgilere ulaştı.

10 BİN TON DONUK ET KAÇ TL’DEN İTHAL EDİLECEK?

10 bin ton donuk et, kilogram fiyatı 5,10 dolardan ithal edilecek. Donuk et piyasada bir çırpıda satılmayacak. Biner tonluk ithalatla parça parça piyasaya sürülecek.

ESK ET FİRMALARINDAN TALEP TOPLUYOR!

İthal edilecek donuk et, doğrudan et firmalarına satılacak. ESK, et firmalarından talep topluyor.

VATANDAŞA BİR KATKISI OLMAYACAK!

İthal edilecek donuk etin vatandaşa yine bir faydası olmayacak. Firmalar ESK’dan uygun fiyata aldıkları donuk eti, kendi satış politikaları doğrultusunda piyasada satacaklar.

DONUK ET MARİNELİ OLACAK!

ESK, donuk eti düşük fiyattan almak için marineli bir şekilde ithal edecek. Sektörde su karışımlı ete marineli et tabiri kullanılırken, etin içindeki su miktarının tespit edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Yani ithal edilecek donuk ete, hile yoğunluğu yüksek et ithalatı tabiri kullanılıyor.

BU İTHALATA KARAR VERENLERİN ÜRETİCİ DİYE BİR KAYGILARI YOK!

ESK’nın Brezilya’dan marineli donuk et ithalatına yönelik sözleşme imzalaması, aslında hayvancılıkta uygulanan politikaların nasıl bir çıkmaz sokağa girdiğini gösterirken, bu ithalata karar verenlerin üretici diye bir kaygılarının olmadığı gibi tek dertlerinin ithalat rantı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.