SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu, ithal besilik hayvanlarda yaşanan gübre vurgunu ile ilgili üreticilere bir mesaj gönderdi. Mesajda şunlar kaydedildi: “Değerli üreticilerimiz tarafınıza teslim edilen besilik hayvanlarınızda tespit edilen olağan dışı kirlilikten kaynaklı zararınız yüklenici firmadan tahsil edilerek, her bir hayvan için 1690 TL hesabınıza aktarılmıştır” denildi.

HİCAZİ FİRMASI ESK’YA 2 MİLYON 900 BİN DOLAR ÖDEME YAPTI!

Kurum yetkililerinden alınan bilgilere göre gübreli hayvanları ithal eden yüklenici firma Hicazi firması, ESK’ya toplam 2 milyon 900 bin dolar ödedi.

ESK 58 BİN 343 HAYVANA ÖDEME YAPACAK!

ESK, Hicazi firmasından tahsil ettiği 2,9 milyon doları, hayvan başı 1690 TL olmak üzere 58 bin 343 hayvan için ödeme yapacak. ESK, geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı açıklamada, 'münferiden kirli hayvan gürüntüleri yaygın hadiselermiş gibi kamuoyuna lasne edilmeye çalışılıyor" diyerek gübreli hayvan ithalatını yalanlamaya çalışmıştı. Ancak gelinen noktada ESK'nın 58 bin 343 hayvan için ödeme yapması, bu vurgunun münferiden bir olay olmadığını gözler önüne serdi. 

Sütte maliyetler arttı satış fiyatı değişmedi! Sütte maliyetler arttı satış fiyatı değişmedi!

GÜBRE VURGUNUNUN BİR KISMI KARŞILANDI!

Üreticiler, hayvanların üzerindeki gübre miktarının kesinlikle 20 kilodan aşağı olmadığını belirtirken, ESK bu vurgunda üreticinin zararının sadece 8 kilosunu karşılamış olacak. Geriye kalan 12 kiloluk vurgun yine firmanın cebinde kalacak. Firmanın ithal hayvanı ESK’ya 4 dolara sattığı düşünülürse, ödenmeyen 12 kiloluk gübre vurgununun boyutu 58 bin hayvanda 96 milyon lira ediyor.

ESK KENDİSİ İLE ÇELİŞTİ!

ESK, Tarımdan Haber’in kamuoyuna taşıdığı gübre vurgunu haberlerine yönelik yaptığı açıklamada ‘münferit’ bir olay gibi göstererek, vurgunun üstünü örtmeye çalışmıştı.

HİCAZİ FİRMASI DA AÇIĞA DÜŞTÜ!

Üreticinin hakkının korunması için Tarımdan Haber’in gündeme getirdiği haberlere yönelik Hicazi firmasından gönderilen ihtarnamede, ithalatın kendileri tarafından yapılmadığı ve gübreli hayvan ithalatı yalanlanmıştı.