Et ve Süt Kurumu, 2017 yılı besilik sığır talep başvurularını almaya başladı. 18 Ocak'ta başlayan başvurular 3 Şubat'ta sona erecek.
Türkiye, 2017'de 500 bin baş besi ve kasaplık hayvan ithalatı yapacak. Bakanlar Kurulu kararıyla Et ve Süt Kurumu'na yıl sonuna kadar sıfır gümrükle 500 bin baş besi ve kasaplık hayvan ithalatına yetki verildi.
Et ve Süt Kurumu tarafından yayınlanan duyuruya göre ithal besilik sığırların kg birim satış fiyatları taleplerin toplanmasından sonra açıklanacak.
Talepler, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ihtiyaç duyulacak miktarlar için alınacak.
Besiciler en az 40 baş besilik sığır için talepte bulunabilecekler. Ancak Avrupa ülkelerinden talep edilecek hayvanlar için bu rakam en az 60 ve katları şeklinde olacak. 40-60 başın altındaki besilik sığır ihtiyacı olan besicilerin talepleri, üretici örgütleri aracılığıyla karşılanacak.
Geçen yıldan farklı olarak bu yıl besicilerden taleplerinden caymaları halinde hayvan başına ceza kesilecek. Besicilerin talep ettikleri halde başvuruyu yapmamaları halinde Güney Amerika ülkelerinden talep edilen hayvanlar için 50 Dolar, AB ülkelerinden talep edilen hayvanlar için de 50 Euro ceza ödeyecek. Bu ödemeleri de besiciler talep sırasında kurum hesabına ön ödeme / avans bedeli olarak yatıracaklar.
İthal edilecek besilik sığırlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlediği teknik ve sağlık şartlarına uygun olarak izin verilen ülkelerden yapılacak. Buna göre ithal edilecek besilik sığırlar, 350 kg'ın üstünde, 160 kg'ın altında ve 1 yaşın üstünde olmayacak. Hayvanların seçimleri Bakanlık personeli tarafından yapılacak.
Birden Fazla Başvuru Yapılamayacak
Aynı gerçek veya tüzel kişilik adına aynı işletme numarasıyla birden fazla başvuru yapılmayacak. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde sadece ilk başvuru dikkate alınacak.
Bin Baş Üzeri Talepte Bulunanlar Hayvan Seçimine Katılabilecek
Bir aylık talebi 1.000 baş ve üstü talep sahipleri, hayvanların grup halinde yapılacak seçimine kendi imkânları dâhilinde refakat edebilecekler.
İtiraz Etme Hakkı Olmayacak
Hayvanların yurt dışındaki seçim sürecinde seçime nezaret eden veya etmeyen talep sahiplerinin hayvan seçimi ve teslimine itiraz etme hakkı olmayacak. Fiili ithalattan sonra ithal besilik sığırlar, talep sahipleri tarafından karantina işletmelerinde en az 21 gün süre ile karantinaya tabi tutulacak.
Hayvanlar Bir Başkasına Devredilemeyecek
İthal edilen hayvanlar tesliminden kesime kadar geçen süre içerisinde bir başkasına devredilmeyecek veya satılmayacak. Talep sahipleri bununla ilgili Kuruma taahhütname verecek.
Besiciler Teknik Şartlara Uymakla Mükellef Olacak
Talep sahipleri karantina süresince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağlık ve teknik şartlarına uymakla mükellef olacak.
200 Bin Başvuru Bekleniyor
Et ve Süt Kurumu yetkilileri 3 Şubat'a kadar en az 200 bin civarında bir talep başvurusunun olmasını bekliyorlar.
Başvurular Nereye Yapılacak?
Başvurular 18 Ocak – 3 Şubat 2017 tarihleri arasında Ağrı, Adana, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Yozgat ve Van Et Kombinası Müdürlükleri ve Tekirdağ İrtibat Bürosu'na bizzat talep sahibi tarafından yapılacak.
Ağrı Et Kombinası Müdürlüğüne: Ağrı, Iğdır illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Ağrı Et Kombinası Müdürlüğüne: Ağrı, Iğdır illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Bingöl Et Kombinası Müdürlüğüne: Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Tunceli illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Denizli Et Kombinası Müdürlüğüne: Denizli, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Manisa, Muğla, Isparta, İzmir, Uşak illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğüne: Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Erzurum Et Kombinası Müdürlüğüne: Erzurum, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Rize, Trabzon illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Sakarya Et Kombinası Müdürlüğüne: Sakarya, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, İstanbul, Kütahya, Kocaeli, Yalova, Zonguldak, Düzce illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Sincan Et Kombinası Müdürlüğüne: Ankara, Aksaray, Bartın, Çankırı, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Konya illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Sivas Et Kombinası Müdürlüğüne: Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Malatya illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Yozgat Et Kombinası Müdürlüğüne: Yozgat, Amasya, Çorum, Kırşehir, Nevşehir, Samsun, Sinop, Kayseri illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Van Et Kombinası Müdürlüğüne: Van, Hakkari illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.
Tekirdağ İrtibat Bürosuna: Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerindeki besiciler başvuru yapabilecekler.