Kasaplık hayvan ithalatı, yerli üretime vurulacak büyük bir darbe olarak görülmesine rağmen, Bakan Kirişçi’nin ESK’nın ‘seçim sürecinde et krizi yaşanabileceğine’ dair uyarısından dolayı kasaplık hayvan ithalatına olur verdiği kaydediliyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkta yetiştiriciye ikinci bir darbe vurmaya hazırlanıyor. Bakanlığın 300 bin besilik hayvan ithalatından sonra şimdi de kasaplık hayvan ithalatı için çalışma başlattığı ortaya çıktı. Kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışmanın şimdilik gizli bir şekilde yürütülmesi dikkat çekiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ‘ithalatçı bakan’ olmayacağına yönelik iddiası giderek anlamını yitiriyor. Türkiye 24 yıl sonra şeker ithal ederken, Vahit Kirişçi de AKP hükümetleri döneminde ilk şeker ithal eden Tarım Bakanı olarak tarihe geçmişti. Hayvancılıkta da geçmiş dönemde verilen sözler Kirişçi döneminde bir tarafa bırakılarak ithalat kapıları yeniden açılmaya başladı. Sözde 2022 yılında Türkiye’nin hayvancılıkta ithalatı sonlandıracağı bir yıl olarak vaat edilmesine rağmen geçtiğimiz aylarda 150 bin besilik hayvan ithalatı için kapılar açılmıştı. Bakanlığın şimdi de kasaplık hayvan ithalatı için yeni bir çalışma başlattığı ortaya çıktı.

KASAPLIK HAYVAN İTHALATI YERLİ ÜRETİME VURULACAK EN BÜYÜK DARBE OLARAK GÖRÜLÜYOR!

Kasaplık olarak ithal edilen hayvanlar, hiçbir üretime tabi tutulmadan doğrudan kesilerek eti piyasaya sürüldüğü için yerli üretimi ve yerli üreticiyi doğrudan olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı hayvancılık sektöründe besilik hayvan ithalatına olumlu bakılsa da kasaplık hayvan ithalatına kesinlikle karşı çıkılıyor. Bundan dolayı kasaplık hayvan ithalatı, sadece hayvancılık sektöründe yaşanan kriz dönemlerinde tercih ediliyor, diğer dönemler yerli üretime vereceği zarardan dolayı pek tercih edilmiyor.

SEÇİM SÜRECİNDE ET KRİZİ YAŞAYABİLİRİZ UYARISI ETKİLİ OLDU!

Buzağı fiyatı 70 bin liraya dayandı! Kasım ayı güncel canlı hayvan fiyatları yayınlandı! Buzağı fiyatı 70 bin liraya dayandı! Kasım ayı güncel canlı hayvan fiyatları yayınlandı!

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı ilk planda 15 bin baş kasaplık hayvan ithalatı yapmayı planlıyor. Et ve Süt Kurumu’nun hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı Türkiye’nin yakın bir dönemde et krizi ile karşı karşıya kalabileceği, buna karşılık şimdiden bazı önlemlerin alınması yönünde Bakanlığı uyardığı kaydedilirken, Bakan Kirişçi’nin de bu önlemler kapsamında kasaplık hayvan ithalatına olur verdiği ifade ediliyor. Ancak çalışmanın şimdilik el altından yürütüldüğü kaydediliyor.

Bakan Kirişçi’nin, ‘İthalatçı Bakan olmayacağım’ söylemine karşılık kasaplık hayvan ithalatına sıcak bakmasının altında ESK’nın ‘seçim sürecinde et krizi ile karşı karşıya kalabiliriz’ uyarısının yattığı kaydediliyor.

BAKANLIĞIN YANLIŞ POLİTİKALARI HEM BESİCİYİ HEM SÜT ÜRETİCİSİNİ BİTİRDİ!

Bilindiği üzere artan yem maliyetlerine rağmen karkas kesim fiyatlarının aynı oranda artmaması, üreticinin zararına hayvanını kestirmesine neden olurken, bir çok işletme de üretimden çekilmek zorunda kaldı. Diğer yandan çiğ süt fiyatlarının da düşük belirlenmesinden dolayı 1 milyonun üstünde anaç hayvan kesime giderken, bu da dana üretimine büyük bir darbe vurdu. Yani aylardır et ve sütte uygulanan yanlış politikalar, hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getirdi. Bakanlığın kasaplık hayvan ithalatını gündemine alması da hayvancılık sektöründe yaşanan büyük krizin en önemli göstergesi olarak gösteriliyor.

TARIM BAKANININ BÜYÜK ÇELİŞKİSİ!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin sözde yerli üretimi artırmak için geçtiğimiz günlerde sözleşmeli besicilik projesini hayata geçirirken,  diğer taraftan yerli üretime büyük darbe vuracak olan kasaplık hayvan ithalatına yönelik çalışmayı da el altından başlatması manidar bulunuyor.