İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, prim üzerinden fiyat oluşturma mantığının tamamen algıya yönelik olduğunu belirterek, “Fiyat açıklandı ancak TMO’nun piyasayı regülasyon anlamında başka bir politikası ortaya konmadı” dedi. Kahveci, şunları kaydetti: "Buğday fiyatı+prim. 6050+1000 TL. Yine arka kapı yöntemi. Prim üzerinden bir yönetim/algı tarzı. Primi kim ve ne zaman ödeyecek? Hazineden çıkınca enflasyonu mu düşürüyor prim? TMO ürünün tamamını mı alacak? İmkansız. Ya hiç ürün al/a/mazsa prim ne işe yarayacak? Madem ürünün piyasa değeri 7.050 TL neden fiyat doğrudan bu değil? Bu fiyattan ürün almak değil derdiniz. Besbelli. Hendek atlatmak!"

KUR VE ENFLASYONUN ARTTIĞI BİR ORTAMDA SABİT ALIM FİYATI ÇİFTÇİYİ KORUYAN BİR SİSTEM DEĞİL

Diğer yandan enflasyonun ve kurun sürekli arttığı bir ortamda hububatta sabit fiyat alım politikasının çiftçiyi koruyan bir sistem olmadığının altını çizen Kahveci, açıklanan alım fiyatının da piyasa arz ve talep yönünden sıkıntıda olduğu için yükselerek karşılık vereceğini ifade etti.

BUĞDAY ARZINDA SORUN OLDUĞU İÇİN AÇIKLANAN FİYAT TUTMAZ!

Dünya Tahıl Konseyi, ABD Tarım Bakanlığı ve FAO’ya göre Türkiye’nin 2022 yılı en iyimser buğday rekoltesinin 17.7 milyon ton olduğunu hatırlatan Kahveci, “Türkiye’nin buğday yeterliliği 20.5 milyon ton olarak hesaplanıyorsa bizim şuanda 3 milyon ton eksiğimiz var. En az 3 milyon ton da sığınmacılardan gelen yük var. 8 milyon ton da un ve makarna sanayisine ihtiyacımız var. Yani ürettiğimiz 17.7 milyon tona yakın bir buğdaya ihtiyacımız var. Eğer siz piyasanın istediği buğdayı veremezseniz açıklanan fiyat tutmaz” dedi. 

BUĞDAYDA 1000 LİRA PRİM DESTEĞİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

“Çiftçi buğdayını TMO’ya vererek 1000 lira prim ödemesini bekler mi yoksa 6700 liradan piyasada peşin mi satar?” sorusuna cevap eren Kahveci, TMO’nun prim desteğini ürünün parası ile ödemesi durumunda çiftçiden ürün alabileceğini aksi takdirde prim desteğinin 5-6 ay sonra ödenecek olması durumunda kesinlikle çiftçinin ürününü TMO’ya satmayacağını dile getirdi. 

TMO'NUN 14 MİLYON TON BUĞDAY İÇİN PLAN VE PROGRAMI NEDİR?

Diğer yandan çiftçinin ürününü TMO’ya satması durumunda depo kapasitesine göre sadece 3 milyon ton buğday alabileceğini ifade eden Kahveci, “Peki çiftçi geri kalan 14 milyon ton buğdayı kaç liradan satacak? TMO’nun piyasayı regüle etmek için nasıl bir planı var?” değerlendirmesinde bulundu.