Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım Bakanlığı, AKP iktidarı ve çiftçinin kara gün dostu olması gereken Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) buğday üreticisini mağdur ettiğini vurguladı.
SORUMLUSU AKP İKTİDARI VE BAKANLIKTIR
Bu yıl buğday üreticisinin dara düşüp çok sıkıntılı günler geçirdiğini, ekmek alamayan vatandaşların ise zorda kaldığını vurgulayan Ayhan Barut, "Tarımda ve buğdayda yaşanan kara tablonun, ekonomide yaşanan sorunun sorumlusu ise AKP iktidarı ve Tarım Bakanlığı'dır. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya sesleniyorum. Prim dahil bir kilogramını 9 lira 25 kuruş olarak açıkladığınız buğday fiyatının, Edirne'de geçen gün 1 kilogramının 4.5 liradan satıldığından haberiniz var mı? Çukurova'da hasadı tamamlanan buğdayın tüccara, serbest piyasada 6 liradan satıldığından haberiniz var mı? Maliyeti 8 lirayı geçen buğday üreticisi çok zor ve sıkıntılı günler geçiriyor" diye konuştu.
GENEL MÜDÜR MAVİ BONCUK DAĞITIYOR
Tarımda yaşanan sorunlara ve buğday üreticisinin problemlerine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu yangını söndürmesi gereken, bu soruna çözüm üretmesi gereken çiftçinin kara gün dostu olması gereken Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ise adeta seyirci kalıyor. TMO Genel Müdürü de çıkmış , 'Buğdayınızı TMO'ya verin' diyor. Tamam verelim de hangi üretici randevu alıp da TMO'ya buğday verebiliyor.
540 noktada alım yapan TMO'nun depoları dolu. Buğday koyacak yer yok. Lisanslı depolar dolu. Geçen senenin ürünleri duruyor, TMO'da para yok. Satın alamıyor. Alım fiyatını açıkladı, satış fiyatını halen açıklamadı. Ama Genel Müdür mavi boncuk dağıtıyor. Çünkü bakan yardımcısı olma peşinde.
Türkiye'de bu yıl yaklaşık 8 milyon hektar alana buğday ekildi, 20 milyon ton civarında rekolte bekleniyor. Ülke genelinde hasadın henüz yüzde 15'i gerçekleştirildi. Yüzde 85 oranında hasat yapamayan buğday üreticisi buğdayını nereye satacak, bir çözümünüz var mı? Yurtdışından ithalat yapıyorsunuz, çünkü ithalat sevdalısısınız. TMO olarak ithalat politikasından vazgeçin, çiftçiyi destekleyin. Maliyet yükünü azaltıp buğday üreticisinin ürününü değeriyle alın. Ya da aradaki farkı destekle telafi edin!"