Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.
Buğday ve arpa alım fiyatları belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledik. Fiyatları tespit ederken çiftçimizin üretime devam etmesinin yanında maliyetler, iç ve dış piyasa gelişmeleri ile ilgili gıda güvenliği için ihtiyaç olan stokların oluşturulmasını dikkate aldık.
TMO'nun alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecek. Bu rakamlarla üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecektir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni hasat döneminin ve açıkladıkları alım fiyatlarının çiftçilere hayırlı olmasını diledi.
TARIMDAN HABER OLARAK 9 MAYIS'TA DİKKAT ÇEKMİŞTİK!
9 Mayıs'ta 'Buğday alım fiyatı kaç lira açıklanacak? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önündeki iki fiyat!' başlıklı analiz haberimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buğday fiyatları ile ilgili önünde iki farklı senaryo bulunduğunu, birinci senoryada buğday alım fiyatının primler hariç 8 bin 450 lira, ikinci senaryoda ise yine primler hariç 9 bin 450 lira olarak açıklaması beklendiğine dikkat çekmiştik.
Bu yıl prim ödemesinde de bir değişikliğe gidilmesinin planlandığına dikkat çektiğimiz analiz haberde, "Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl primler ürününü sadece TMO’ya satan çiftçilere ödenmişti. Bu yıl bu sınırlamanın kaldırılarak bütün çiftçilere ödenmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor" değerlendirmesinde bulunmuştuk.
Buna göre, primlerin 1000 lira ile 1200 lira arasında olması beklenirken, alım fiyatı ve primlerle birlikte en düşük buğday alım fiyatı 9 bin 450 lira, en yüksek buğday alım fiyatı ise 10 bin 650 lira olarak açıklanabileceğinin altını çizmiştik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekmeklik buğday alım fiyatının, 9 Mayıs'ta yaptığımız analiz haberde dikkat çektiğimiz birinci senaryoya göre açıklandığını gösteriyor. İki fiyat senaryosu fiyatların seçim öncesinde açıklanmasına yönelik belirlenmişti. Gelinen noktada birinci senaryoya göre fiyatların aşağı yönlü tonda 200 lira revize edildiği görülüyor.
SEÇİM ÖNCESİ AÇIKLANMIŞ OLSAYDI EN DÜŞÜK FİYATTA BİLE 200 LİRA DAHA FAZLA OLACAKTI!
Buğday alım fiyatları seçim öncesi açıklanmış olsaydı, en düşük senaryoda bile buğday alım fiyatları bugünkünden 200 lira daha fazla olacaktı.
2023 yılı ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve arpa alım fiyatları...
TMO 2023 DÖNEMİ HUBUBAT ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Diğer yandan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2023 dönemi hububat alım fiyat ve politikaları ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada ülkemizde hububat hasadının Mayıs ayı ortasında lokal olarak başladığı, bugün itibariyle yaklaşık % 5 seviyesinde olduğu belirtildi.
Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlendiği belirtilen açıklamada piyasaların seyrine göre TMO politikalarının oluşturulduğu vurgulandı.
TÜİK verilerine göre, 2023 yılı üretimin buğdayda geçen yıla göre %3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpada ise geçen yıla göre %1,2 artışla 8,6 milyon ton olacağının tahmin edildiği kaydedildi.
TMO hububat alımlarından nasıl bir politika izleyecek? İşte TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler...
-TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 310 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (230 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
-TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
-TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
-TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
-Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
-Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
Bakanlık tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2023 yılında;
-ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verilecektir.
-Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır.
-TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
-Boşaltma ücreti alınmayacaktır.
-Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
-TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimiz, randevuya gerek kalmadan ürününü teslim ederek ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.
EKMEKLİK, MAKARNALIK BUĞDAY VE ARPA FİYATINA KALİTESİNE GÖRE TON BAŞINA 100 TL İLAVE FİYAT VERİLECEK!
Ekmeklik Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Ekmeklik Buğday fiyatı ton başına 8.350 TL olacaktır.
Makarnalık Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Makarnalık Buğday fiyatı ton başına 9.100 TL olacaktır.
Arpa fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde 1. Grup Arpa fiyatı ton başına 7.100 TL olacaktır.
ÜRÜNÜNÜ TMO'YA SATACAK ÇİFTÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?
TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi, gerekmektedir.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.