Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bazı temaslarda bulunmak üzere Çanakkale'ye gitti. Köy muhtarları, ziraat odaları ve tarım borsalarının yöneticileri ve üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Eker, "Çiftçilerimizin değerinin önemini bilmek, idrak etmek, bu değer ve önemle çiftçinin refahını, gelirini artırıcı, onun daha verimli üretim yapmak suretiyle sadece kendisi için değil bütün insanlık için üretim yapan bu kardeşlerimizin emeğinin daha iyi bir noktaya taşınması için de çaba sarf etmek zorundayız" dedi.
Çanakkale'de bir restoranda, köy muhtarları, ziraat odaları ve tarım borsalarının yöneticileri ve üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Eker, çiftçilerin refah düzeyi arttıkça daha iyi çalışmalar yaptıklarını belirterek, Türk çiftçisinin dünyadaki öneminin büyük olduğunu söyledi.
Tüm çiftçilerin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayan Bakan Eker, şöyle devam etti: "Tarım ve gıda istisnadır, çiftçilik istisnadır; ne modası geçer, ne değeri artar ne de azalır, ne önemi eksilir. 10 bin sene önce Anadolu'da insanlar tarım yapıyordu, bugün de yapıyor, 10 bin sene sonra da yapmaya devam edecekler. Milletlerin ve insanlığın kalıcı ve ebediyen sermaye alanıdır tarım. İşte bu kutlu çabanın bu zorlu işin üreticileri uygulayıcıları çiftçilerdir. Çiftçilerimizin değerinin önemini bilmek, idrak etmek, bu değer ve önemle çiftçinin refahını, gelirini artırıcı, onun daha verimli üretim yapmak suretiyle sadece kendi için değil bütün insanlık için üretim yapan bu kardeşlerimizin emeğinin daha iyi bir noktaya taşınması için de çaba sarf etmek zorundayız. Bugün bunu idrak etmek, bunu söylemek, sarf etmek, 14 Mayıs nedeniyle bir kez daha benim için memnuniyet vericidir."
Bakan Eker, tarladaki bir ürünün tezgaha çıkıp sofralara ulaşıncaya kadar binbir zahmet dolu süreçlerden geçtiğini dile getirdi. Bu anlamda çiftçi ve üreticilerin yaz kış demeden büyük zorluklar çekerek üretimlerini sürdürdüğünü vurgulayan Bakan Eker, "Çiftçilik sadece teknoloji değil, sadece sermaye değil, sizin kontrol edemediğiniz, bizim kontrol edemediğimiz, elimizde olmayan birçok faktörün, birçok riskin tehdidi altındadır; tabiat şartları gibi" ifadesini kullandı.
Tarımsal faaliyetlerde, üreticisinden tüketicisine, ağacına, bitkisine, hayvanına kadar hepsinin canlı olduğunu hatırlatan Bakan Eker, aşırı sıcak ya da soğuktan, kuraklıktan veya fazla sudan etkilenebildiğini anlattı. Hepsinin her durumda dengesinin bozulma ihtimal ve riskinin bulunduğuna işaret eden Bakan Eker, şunları kaydetti: "Binbir zahmet, binbir emekle, binbir gayret, binbir çabayla, tatil demeden, yaz demeden kış demeden, gece demeden gündüz demeden 24 saat ilgilenmek zorundasın. Hayvancılık yapıyorsan ilgilenmek zorundasın. Zirai ürün yapıyorsan yine ilgilenmek zorundasın. Bu kadar emek ve bu kadar çabayla, bu kadar gayretle yaptığın bir işi ambara getirip koyuncaya kadar, halde satıncaya kadar, ambarda bile emniyette olmayabiliyor; çiftçilerin eli yüreğinde."
Kahvaltıda, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile bazı milletvekilleri hazır bulundu.