SADETTİN İNAN / Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Varlık Fonu’ndan alınarak özelleştirme kapsamına alındığı ortaya çıktı. Özelleştirme kapsamına alınan Çarşamba Şeker Fabrikası, bütün taşınmazlarıyla birlikte Makine Kimya Endüstrisi (MKE)’ye devredilecek. Ancak fabrikanın hem özelleştirme kapsamına alınması hem de devriyle ilgili kararlar Resmi Gazete’de yayınlanmayan Cumhurbaşkanlığı kararı ile gerçekleştirilecek.

Karar

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMAYAN CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI!

Çarşamba Şeker Fabrikasına, 25.12.2024 tarih ve 9315 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gönderildiği ortaya çıktı. Resmi Gazete’de yayınlanmayan Cumhurbaşkanlığı kararında;

‘Mülkiyeti Türkiye Şekere Fabrikaları A.Ş’ye ait olup ekte belirtilen taşınmazların 29.04.2021 tarihli ve 3923 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ekli (EK-1) listenin sonuna eklenmesine, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3’üncü ve geçici 29’uncu maddeleri ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8’inci maddesi ile 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.'

FABRİKA VARLIK FONU'NDAN ALINARAK ÖZELLEŞTİRME İDARESİNE DEVREDİLDİ!

Resmi Gazete’de yayınlanmayan 9315 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Varlık Fonu’ndan alınarak Özelleştirme İdaresine devredildiği anlaşılıyor.

700 bin lira aylık geliri olan genel müdür personelin aldığı 40 bin lirayı yüksek buldu! 700 bin lira aylık geliri olan genel müdür personelin aldığı 40 bin lirayı yüksek buldu!

ÖZELLEŞTİRME KARAR EKİ LİSTESİNE ULAŞILAMIYOR!

29.04.2021 tarihli 3923 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için karar eki listesine erişim sağlanamıyor.

Çarşamba Şeker Fabrikası, yine Resmi Gazete’de yayınlanmayan 25 Aralık 2024 tarih ve 9315 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile erişim sağlanamayan bu ekli listenin sonuna eklenmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hassas olduğu şeker üretimi gibi stratejik bir konuda, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Resmi Gazete’de yayınlanmayan bir kararla Özelleştirme İdaresine devredilmesi dikkat çekti.

Fabrika

670 DÖNÜMLÜK ŞEHRİN EN DEĞERLİ ARAZİSİ SERMAYE GRUPLARININ İLGİ ODAĞINDA!

Diğer yandan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın 670 dönüm arazisiyle birlikte Makine Kimya Endüstrisi (MKE)’ye devredilecek olması da soru işaretlerine neden oldu.

100 KİŞİNİN ÇALIŞACAĞI YATIRIM ARAZİYE YÖNELİK KAYGILARI ARTIRDI!

Bölge milletvekillerinin yaptığı açıklamalara göre MKE’nin yapacağı yatırımla burada 100 kişiye istihdam sağlanacağı belirtildi. Böylesine geniş bir arazinin üstüne sadece 100 kişinin istihdam edileceği bir yatırımın yapılacağının açıklanması, şeker fabrikasına ait 670 dönüm arazinin sadece MKE tarafından kullanılmayacağı anlamına geliyor.

ŞEKER FABRİKASININ DEVRİ ARAZİ DEVRİ İÇİN YAPILIYOR?

Belli sermaye gruplarının özel ilgi alanında olan 670 dönümlük şehrin en değerli arazisinin, fabrikanın MKE’ye devrinin ardından özel sermaye gruplarına verilebileceği kaydedilirken, tepki çekmemek için şeker fabrikasının Milli Savunma Bakanlığına devri kararı ile de bunun maskelenmeye çalışıldığı belirtiliyor.

FABRİKAYI TEKRAR ÜRETİME ALMAK İÇİN 4 YIL ÖNCE 5 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILMIŞTI!

Bilindiği üzere Çarşamba Şeker Fabrikasında şeker üretimine 2010/2011 yılı kampanya döneminde ara verilmişti. Fabrikanın tekrar üretime alınması için 2021 yılında 5 milyon dolar yatırım yapıldı. Ancak yapılan yatırıma rağmen fabrika üretime geçirilmedi.

ŞEKER FABRİKASI ÜRETİME ALINIRSA 150-200 BİN TON ŞEKER İTHALATININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR!

Çarşamba Şeker Fabrikası’nı diğer şeker fabrikalardan ayıran en önemli özelliği bünyesinde ham şeker işleme tesisinin bulunması. Bu tesis sayesinde diğer şeker fabrikaları sadece kampanya döneminde üretim yapabilirken, bu fabrika istenirse yılın 365 günü şeker üretebilir. Samsun Limanına olan yakınlığı da bu tesisi daha stratejik hale getiriyor.

Türkiye, dahilde işleme kapsamında yıllık ortalama 150 ile 200 bin ton şeker ithal ederken, fabrikanın üretime alınması durumunda ham şeker işleme tesisinden dolayı bu ithalatın önüne çok rahat geçilebilir. Böylesine strateji bir yanı bulunan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın üretime alınması beklenirken ani bir kararla Milli Savunma Bakanlığına devriyle ilgili bir karar alınması dikkat çekti.