FAHRİ HACI CAFEROĞLU
Çaykur ile Denizbank arasında 2011 yılında yapılan anlaşma sonrası yaş çay üreticileri, çay ürün bedelleri ile destekleme ödemelerini Denizbank'tan almaya başladı. Üreticiler çay paralarını Denizbank'ın Of şubesinden, şube önündeki tek atm den ve Çaykur Çamlı Of Fabrikasının önündeki atm den çekebiliyorlar. Ancak paralarını almak isteyen çay üreticilerinin karşısına 1.000 TL limit kısıtlaması, sistem arıza verdi sorunu, bankamatikte para kalmadı hataları çıkınca üretici çaresiz şekilde geri dönüyor.
Binlerce çay üreticisi aynı sorunlar ile defalarca karşılaşmasına rağmen yıllardır aynı sorunun devam etmesine isyan eden üreticiler, her defasında çeşitli bahaneler ile sorunun kapatılmak istendiğini söyleyerek bankanın resmen paralarına el koyduğunu dile getiriyorlar.
BİZİ BANKAYA MAHKUM ETTİLER!
Sorunla ilgili Milli Gazete'ye açıklama yapan çay üreticilerinden Fatih Muratoğlu, "Yağmur, çamur, soğuk ve sıcak hava şartlarında binbir zorlukla çay mahsulünü topluyoruz. Emeğimizin karşılığını almak için bizi mahkum ettikleri bankanın önüne gidiyor ve tek bankamatikten emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Fakat karşımıza sürekli sorunlar çıkıyor. Yok para kalmadı, sistemde arıza var, sorun oluştu gibi sorunlar ile yıllardır karşı karşıya kalıyoruz. " dedi.
YILLARDIR AYNI SORUNLAR DEVAM EDİYOR!
Sorunu her defasında geçiştirdiklerini de dile getiren Muratoğlu, "Sorunla karşılaştığımızda bunu banka yetkililerini iletiyoruz. Bize 'tamam sorunu en kısa zamanda çözeceğiz' diyorlar ama yıllardır aynı sorunlar devam ediyor. Gerçekten sorunu çözmek isteselerdi yıllardır çözemezler miydi? Tek bankamatiği birkaç tane yapamazlar mıydı? Bu kadar kuyruğu önleyemezler miydi?" sorularını sorarak bu sorunların bir an önce çözülmesini istedi.
ALIN TERİMİZ NEDEN FAİZE BULAŞIYOR?
Sorunun sadece bankadan parayı çekememek olmadığını söyleyen Muratoğlu, "Sorun sadece paramızı çekememek değil, bir Müslüman olarak alın terim ile elde ettiğim mahsulümü neden faiz sistemi ile çalışan bankaya mahkum ediyorlar? Koskocaman Çaykur kendi kuracağı bir havuz ile üreticiden aldığı çay paralarını o havuzdan teslim edemez mi? Bu kadar acizler mi? Üretici binbir zorlukla ürünü Çaykur'a teslim edecek, Çaykur'da bunun karşılığı olarak üreticiyi faiz yuvasına teslim edecek! Bunun hesabını dünyada belki verirsiniz ama ahirette nasıl vereceksiniz? " diyerek Devletin bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade etti.
80 YAŞINDA AMCAYI BEKLETMEYE NE HAKKINIZ VAR
Konu hakkında bir açıklamayı da çay üreticisi Ali Ulusoy yaptı. Her defasında aynı sorun ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ulusoy, "Alın terimiz ile topladığımız çay mahsulünü getirip Fabrikaya teslim ediyoruz. Fabrika ise bizi bir şubesi ve iki atm'si olan bir bankaya mahkum ediyor. Binlerce mahsulcü adeta bankaya mahkum edilmiş durumdadır. Bu mahsulcüler arasında 80 yaşında olan amcalarımız dahi var. Bu amcalarımızı banka kuyruğunda bekletmeye ne hakları var? " dedi.
GEREKSİZ BAHANELERLE PARAMIZA EL KOYUYORLAR!
Banka yetkililerinin bu sorunu çözme diye bir derdi olmadığını söyleyen Selim Hacıahmetoğlu, "Çay üreticisi olarak kendi hakkımız olan paramızı almak için bankaya gidiyoruz. Banka ise sudan sebepler ile paramıza el koyuyor ve gecikmeli olarak bize veriyor. Gecikme aşamasında bizim alın teri ile kazandığımız paramızı kullanma hakkını bankaya kim verdi? Teknoloji çağında yaşıyoruz, banka ise bize ilkel sebepler üreterek, yok sistem sorunu, yok para kalmadı gibi gereksiz bahaneler sunarak paramıza el koyuyor. Birde dalga geçer gibi her şikayet edişimizde 'Haklısınız' diyorlar. " diyerek bankaya karşı eleştirisini dile getirdi.
İNSANI ÇİLEDE ÇIKARTIYORLAR
Çay paralarını zamanında alamama konusunda sorun yaşayarak şikayetçi olan bir diğer mahsulcü de Dursun Ulusoy oldu. Bankamatik arızasının düzeltilmeyecek bir arıza olduğunu dile getiren Ulusoy, "Neredeyse her çay parasını çekmeye geldiğimizde, binlerce mahsulcünün kullanmak zorunda olduğu bankamatik arıza veriyor. Birde öyle bir arıza ki adeta insanı çilede çıkartıyor. Yok para kalmadı, sistemde arıza oluştu gibi arızalar ile mahsulcüleri bankanın içine itiyor. Bankaya giren mahsulcüler, iki gişe de hizmet veren! kasiyerlerden paralarını almak için kuyruğa giriyor. Eğer orada da sorun olmazsa parasını alabiliyor. " dedi.
KAYNAK: MİLLİ GAZETE