ESK’nın ithal etle desteklediği NAMET’e Rekabet Kurulu’ndan 73 milyoncuk ceza! ESK’nın ithal etle desteklediği NAMET’e Rekabet Kurulu’ndan 73 milyoncuk ceza!

Kamuda bir çok işyerinde geçici işçinin kadro sorunu çözülerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize'de Çaykur işçisinin kadro sorununun bir türlü çözülmemesi, işyerindeki işçileri derinden yaralıyor. İşverenin katı tutumundan dolayı kadro sorununun çözümünde bir adım atılmazken, işçilerin geçici işçi statülerinin de mevsimlik işçi olarak değiştirilmesi dikkat çekti.

Emek Haber'in haberine göre, kamuda bir çok işyerinde geçici işçilerin kadro sorunu çözülerken, Çaykur’da çalışan 11 bin geçici işçi ile ilgili somut bir adım atılmaması Çaykur işçisini derinden yaralıyor. İşyerinde kadro sorunu çözülmediği için, Çaykur’da çalışan kadrolu işçi sayısı 500’e kadar düştü. 500 işçiden bir kısmının da emekli maaşlarının düşmemesi için 2025 yılından önce emekli olması durumunda Çaykur’da neredeyse kadrolu çalışan işçi kalmayacak.

SENDİKANIN ÖNERİLERİNİN HİÇ BİRİ DİKKATE ALINMADI!

İşyerinde örgütlü bulunan Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası, Çaykur’daki mevsimlik işçi sorununun çözümüne yönelik hükümete farklı çözüm önerilerinde bulunmasına rağmen, bu önerilerin hiç biri dikkate alınmadı. Çaykur işçisi yılın sadece 6 ayı çalışırken, diğer aylar ise hem sosyal güvenceden yoksun hem de iş kaygısı ile ömürleri geçiyor.

Çaykur işçisi kendilerine özel bir ayrıcalık istemezken, kamuda diğer işyerlerinde sözleşmeli işçilere verilen hakların kendilerine de verilmesini istiyor.

ÇAYKUR'DA KADROLU İŞÇİ SAYISI 500'E KADAR DÜŞTÜ!

İşyerinde İşverenin tutumundan dolayı kadro sorunu çözülemezken, Türkiye’nin önemli bir işletmesi olmasına rağmen Çaykur, çalışanların neredeyse tamamına yakını mevsimlik işçilerin çalıştığı bir işletme haline geldi. Çaykur’da toplam 11 bin çalışan bulunurken, kadrolu işçi sayısı 500’e kadar düştü. Geçmişte yani 2007 yılında 5500 kadrolu işçi bulunurken, bugün gelinen noktada kadrolu çalışan sayısının 500’e kadar düşmesi, işyerindeki çalışanlar içler acısı durumunu gözler önüne serdi.

Burada Öz Gıda-İş Sendikasının çalışanların kadroya alınmasıyla ilgili gündeme getirdiği 1800 iş günü şartı ile işsizlik sigorta fonundan yararlanma şartlarının kolaylaştırılmasına yönelik tekliflerin de kabul görmemesi, Çaykur’da işçilerin tepkisini daha da artırdı.

İşsizlik sigorta fonunda yararlanma şartının 600 günden 540 güne düşürülmesi durumunda en azından Çaykur işçisinin 3 yılda bir olsa da 6 ay işsizlik ödeneğinden yararlanabileceklerdi. İşverenin, 2023 yılında hükümetin aldığı karara rağmen geçici işçilerle ilgili somut bir adım atmayarak, çalışanların emeklilik hakkını daha kazanamayacakları bir sisteme mahkum etmesi dikkat çekiyor.

İŞ SÖZLEŞMESİNDEKİ GEÇİCİ İŞÇİ TANIMI MEVSİMLİK İŞÇİ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ!

Diğer yandan işverenin, Çaykur’da iş sözleşmesinde geçici işçi tanımını kaldırarak, mevsimlik işçi tanımı getirmesi, buradaki çalışan karşıtı tutumu bir kez daha ortaya koydu.