CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü komisyonda Berat Albayrak’a çiftçi borçlarının yapılandırılması ve borçlarından dolayı haciz gelen çiftçilerin durumuyla ilgili sorular yöneltti.
ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENSİN, BORÇ FAİZLERİ SİLİNSİN
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle üretimde zorlandıklarını, ürünlerinin tüccar ve ithalat baskılamasıyla değer bulmadığı için ciddi sorun yaşadığını vurgulayarak, “Üreticimiz, çiftçimiz yetersiz ve zamanında verilmeyen destekler yanında bankalara borçlarını ödeyemez durumdalar. Özellikle elektrikte bir yılda yüzde 60'a varan zam yer altı suyunu enerjiyle çıkaranların belini büktü. Çiftçilerimiz için 2020 banka borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?” dedi.
İCRALIK OLAN ÇİFTÇİ İÇİN BİR DÜZENLEME DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Gürer, Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz gelen çiftçilerin durumunu da Bakan Albayrak’a ileterek, “Tarım Kredi Kooperatiflerini, tarımsal üretici ya da çiftçi saymadığınız için Ziraat Bankası tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandıracak kişiler arasında görmüyorsunuz. Tarım Kredi Kooperatifi, Bakanlar Kurulunun "Çiftçi faizi yüzde 8'i aşamaz." dediği faizi çiftçiden kaynak kullanım bedeliyle yüzde 20'nin üzerinde alıyor. Çiftçilere kredi sağlayan ve dergisi Bakanlık çalışmalarıyla dolu Tarım Kredi Kooperatifinin de çiftçi sayılması için bir çalışmanız var mıdır? Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz gelen çiftçilerin durumunu değerlendirip bu bağlamda çiftçiliğe devam etmeleri için bir katkı düzenlemesi düşünüyor musunuz?” diye sordu..
ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMESİ GEREKEN ZİRAAT BANKASI, KAÇ FUTBOL KULÜBÜNÜ DESTEKLEDİ?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ziraat Bankası tarafından ekonomik krize giren futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırarak devlet güvencesi altına alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeyi de hatırlatarak, “Sayın Bakan, çiftçiyi desteklemesi beklenen Ziraat Bankası tarafından ekonomik krize giren futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırarak devlet güvencesi altına alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeden yararlanan futbol kulübü sayısı kaçtır? 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarının hazırlanması için verilen süreye kaç spor kulübü uymuştur? Bankalar Birliği ve konsorsiyum ortakları her kulüp için farklı bir plan çıkararak borçların beş yıla kadar taksitlendirmesi yönünde aldığı karardan yararlanan spor kulübü kaçtır? Borç toplamı ne kadardır?” diye sordu.