Toprak analiz laboratuvarları ile ilgili olarak çiftçi kardeşimizden Tarımdan Haber'e gelen mail şöyle:
"Önceki yıllarda çiftçilere gübre mazot ve toprak analiz desteği adı altında destekleme ödemesi yapılırken, 2016 yılında çıkartılan genelge ile toprak analizi mecburiyeti kaldırılıp çiftçilerin gübre ve mazot desteğinden direk faydalanması sağlanmıştır.
22 eylül tarihinde analiz laboratuvarlarından gelen baskı üzerine bakanlığın sayfasında haber yayınlanmış 2017 yılı için çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilere yeniden toprak analizi yaptıracakları belirtilmiştir.
Habere göre; ÇKS ye kayıtlı üreticiler tohum toprağa düşmeden 50 da dan büyük arazilerini analiz yaptırmaları yoksa gübre desteği alamayacakları, ayrıca daha önceki yıllarda dekar başına üreticiye yapılan toprak analiz ek destekleme ödemesinin çiftçiye değil laboratuvara yapılacağı şeklindeydi.
Haber yapılmasına rağmen genelgesi yayınlanmamış, İlçe Tarım Müdürlüklerine sorduğumuzda şu an bir genelge gelmedi analiz yaptırmanıza gerek yok cevabı alınmıştır. Fakat bu haberi fırsat bilen bazı toprak analiz laboratuvarları köyleri gezerek 30-40 TL ücret talep ederek çiftçilere analiz yaptırmaları gerektiğini yoksa gübre desteğini alamayacakları konusunda çiftçilere baskı yapmaktadırlar.
Laboratuvarlara gübremizi atıp ekilişi yaptık ve analiz ücretlerini destekleme şeklinde devlet sizlere ödeyecek denildiğinde ise ekiliş yapılan tarlalardanda numune alacaklarını ve bakanlığın ödeyeceği destek yetersiz deyip üreticiden o yüzden para talep ettiklerini belirtmektedirler.
Şimdi Sormak Lazım…
Hiç bir genelge olmadan toprak analiz laboratuvarlarının çiftçiye baskı yapması doğru mudur?
Toprak analizinin amacı doğru ve yeterli gübreyi tayin etmekse, üreticiler gübresini atıp ekilişi bitirdiğine göre gübreli tarladan alınacak toprak analizi neyi hedeflemektedir?
Bakanlık laboratuvarlara destekleme ödemesi yapacaksa, üreticiden neden para talep edilmektedir?
Sayın Bakanımız Faruk Çelik'den ricamız; 200 civarı toprak analiz laboratuvarı rant sağlayacak diye milyonlarca çiftçinin mağdur edilmesi biran önce engellenmeli, İvedilikle İl, İlçe tarım müdürlükleri bilgilendirilip muhtarlarla iletişime geçmeleri sağlanmalı, toprak analizi yapılmayacağı duyurulmalıdır."