Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak çiftçilerin Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. 

Ülkemizde çiftçilerin yaşadığı sorunlara değinen Gürer, “Ne yazık ki ülkemizde çiftçiler üretimden çok sorunlarla boğuşuyorlar” dedi. Girdi fiyatlarıyla kazanç elde edemeyen çiftçilerin kredi kullanarak günü kurtarmaya çalıştıklarını anlatan Gürer, borcunu ödeyemez duruma düşüp icralık olan binlerce çiftçinin olduğuna dikkat çekti.

Çiftçilere yönelik desteklemelerin ya yerine ulaşmadığını ya da değişiklik gösterdiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pamukta dekar başına verilen primlerde üreticilerin yaşadığı mağduriyete vurgu yaptı. Ömer Fethi Gürer, “2018 yılı pamuk  verim primi dekara 700 kilogram verilirken 435-500 kilogram baz alınarak ödeme yapılmaya başlaması çiftçilerimizi bu konuda mağdur etmiştir” dedi.

AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikalarının ülkeyi ithalata mahkûm kıldığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi mesleğini sürdüremez duruma itilmektedir. Çiftçiye gerekli desteğin verilmemesi tarımda daralma, vatandaşa da daha pahalı ürünün ulaşması demektir” şeklinde konuştu. 

Gürer, iktidarın çiftçilere gerekli desteği sağlamasını temenni ettiğini de sözlerine ekledi. 

PAMUKTA SORUN

Pamuk üreticilerinin, pamuk desteğinde bakanlığın değişikliğe gidip, uygulamada verileceği söylenen desteği düşürmesinin olumsuz etkisi ile ilgili de bir açıklama yapan Ömer Fethi Gürer, çiftçilerden gelen tepkilerde dikkate alınarak dekara 600-700 kg için verilen destek sözü üzerinden ödeme sağlanmasının gerektiğini ifade etti. Gürer, “Çiftçi yeniden pamuğa yöneldiği süreçte verilen karar ile mağdur edilmiştir. Tekstil sanayisinin ham maddesi olan pamukta, dışa bağlılığımızın  azalması beklenirken, ekim alanları yeniden daralma noktasına  taşınabilir.

Bu durumun da ülkemiz için yüksek oranda döviz kaybı  yaratacağı unutulmamalıdır. Pamukta dönüm başına  yapılan yeni düzenleme ile çiftçinin yüzde 30 oranında gelir kaybına  uğrayacağı ifade edilmektedir. Çiftçi  bir yıl öncesine göre girdi fiyatlarında değişiklik ile yüzde yüze ulaşan maliyet değişikliği yaşayıp borçlanarak ekim yapmış  ve bütün umudunu yapılması gereken desteğe bağlamıştır.

Bu karar bankaların ve tefecilerin  elinde çiftçiyi daha mağdur duruma sürükleyecektir. Bir an önce karar gözden geçirilip, dönüm başına 650-700 kilogram aralığında verim alan üreticilerin prim desteğinin 430-500 kilograma düşürülmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Ayrıca %30’u bulan gelir kaybı sonlandırılıp, pamuk üreticisinin hakkı hakettiği biçimde ödenmelidir” dedi.