ÖZEL HABER / Tarımsal kuraklığın hat safhaya çıktığı illerde son 20 yılın en kötü dönemi yaşanırken, kurumaya yüz tutan tarlaları çiftçiler zor şartlarda tankerlerle sulamaya çalışıyor. Ekim döneminde yağışların yetersiz olması, Mart-Nisan yağışlarının da neredeyse hiç olmaması özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman’da ekili arazilerin büyük bir bölümü kururken, yetkililer acilen tarımsal kuraklığın yaşandığı illerin tabii afet bölgesi ilan edilmesini gerektiğini belirtiyor.
TEDBİR ALINMAZSA DOMİNO ETKİSİ YAPAR!
Diyarbakır’da çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Faik Toy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, kuraklık uyarısında bulunarak, tarımsal kuraklığın domino etkisi yapacağını belirterek, “Dominonun birinci taşı bitkisel üretim yapan çiftçidir, o devrildi mi peşinden hayvansal üretim yapan çiftçi, onun peşinden tüketici devrilir. Bunların yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini herkes biliyor zaten. Tarımsal kuraklık yaşayan illerimiz acilen tabii afet bölgesi ilan edilmeli, çiftçilerimize gerekli yardımlar yapılmalıdır” dedi.
CUMHURBAŞKANI DEMEDEN KİMSENİN DİLİNİN BAĞI ÇÖZÜLMEYECEK!
Faik Toy, yaşanan tarımsal kuraklığa karşı yetkililerin ve basının duyarsız kalmasını da eleştirerek, “Sanırım sayın Cumhurbaşkanı tarımsal kuraklık yaşıyoruz demeden kimsenin dilinin bağı çözülmeyecek” dedi.
Toy, tarımsal kuraklık yaşanan bölgelerde acil yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:
-Dekar bazlı kuraklık desteği verilmeli
-Çiftçi Bağ-Kur primleri bir yıl devlet tarafından karşılanmalı,
-Elektrik borcu olsun veya olmasın sulama imkanları olan çiftçilerin elektrikleri kesilmemeli,
-Sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli ve sübvanse edilmeli,
-Çiftçinin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli.