Kuraklıktan mağdur olan Sivaslı çiftçi, TARSİM’i köy bazlı kuraklık verim sigortasından dolayı mahkemeye verecek. Sigorta yaptırdığı 3 tarlasında da ciddi verim kaybı olmasına rağmen sadece 1 tarlasında zarar tespit edilen, tespit edilen zararın da çok düşük belirlenmesinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşayan çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerinden de bir sonuç alamayınca hakkını mahkemede arayacak. TARSİM’in köy bazlı kuraklık verim sigortasına tepkiler giderek artıyor. Köyün gerçekleşen verim ortalaması ile o köye ait köyün eşik verim değeri arasında kalan fark çiftçiye tarım sigortası kapsamında tazminat olarak ödenirken, verim kaybı eşik değerin çok üstünde olan çiftçiler ise bu tazminattan yararlanamıyorlar.
“HİÇBİR ZARAR TESPİTİ YAPILMADI”
Sivas’ta çiftçilik yapan Nuh Arslan, bu yıl arpa ve buğday ektiği 3 tarlasını TARSİM’e sigortalattığını belirterek, bu 3 tarlasında da kuraklıktan dolayı ciddi bir verim kaybı yaşamasına rağmen sadece bir tarlasında tazminata esas 12 kg verim kaybı belirlendiği ve bunun tazminatının ödendiğini söyledi. Diğer iki tarlasında ise hiçbir zarar tespitinin yapılmadığını dile getiren Aslan, yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için TARSİM’e yaptığı itirazdan bir sonuç alamayınca kendisinin mahkemeye gitmesini söylediklerini vurguladı. Sivas Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, kuraklıktan dolayı ildeki verim kaybının yüzde 39 ile 60 arasında değiştiğini ifade eden Arslan, TARSİM’in köyde belirledikleri eşik verim değerini dikkate alarak kendi tarlasında yaşanan verim kaybını, verim kaybı olarak görmediğini ve bundan dolayı tazminat ödenmediğini anlattı. Konuyla ilgili olarak CİMER’e şikâyette bulunduğunu ancak kendisine kes yapıştır yöntemiyle mevcut kanun ve yönetmelikle cevap verildiğini dile getiren Arslan, Ankara’ya giderek konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yetkili birimlere aktardığını, oradan da kendisine yardımcı olamayacaklarını ifade ettiklerini söyledi.
“ÇİFTÇİNİN HAKKINI BU ŞEKİLDE Mİ KORUYORSUNUZ?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çiftçinin doğal afetlerden mağdur olmamaları için TARSİM sigortasından mutlaka yararlanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Arslan, şunları kaydetti: “Çiftçinin hakkını bu şekilde mi koruyorsunuz? TARSİM ekspertizlerinin bölgemizde yaptığı çalışma akla ziyandır. Bizlerle dalga geçilmektedir. Zararın yaşandığı bölgeye gelinmemiş ve bizlere zarar ile alakalı dönüş yapılmamıştır. Ekspertizler uydu üzerinden aldıkları toprak görüntülerine dayanarak bir çalışma yapmışlar ve bu çalışmanın gerçekte hiçbir karşılığı yoktur. Tarım Bakanlığı’nda üst düzey yetkililerle görüştüğümde şikâyetimi TARSİM’e yapmamı, buradan bir sonuç alamazsam mahkeme gitmemi söylediler. Ben de mahkemeye dava açacağım.”