Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Ankara'da Yenimahalle sınırları içerisinde bulunan değerli arazisi mahkemelik oldu. 2013 yılında arsa payı karşılığı olarak Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından bir konsorsiyuma tarla olarak verilen 236 bin metrekarelik arazi şirket tarafından planlaması yapılıp imara açılınca kavgaya neden oldu.

ARAZİ 10 KAT DEĞERLENDİ

Tarla iken 20 milyon lira değer biçilen arazi, proje dahilinde planlaması yapıldıktan sonra yaklaşık 10 kat değerlendi. Proje kapsamında verilen konsorsiyum tarafından arazinin üzerine içinde rezidans ve lüks otellerin olacağı bir şehir kurulacaktı. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında kurulacak bu şehrin yüzde 30'u da Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olacaktı. Ancak arazi değerlenince proje başlamadan mahkemelik oldu.

BU PROJE MAHKEMELİK OLDU!

(Projenin maket görüntüleri)

YÜZDE 30 KARŞILIĞINDA KONSERSİYUMA VERİLDİ

Mülkiyeti Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olan Yenimahalle ilçesi Susuz köyü Bozyer mevkiinde bulunan 236 bin metrekare imarsız arazi, 2013 yılında yapılan ihale ile Kur İnşaat ve Yeni Avrupa Asya iş ortaklığına verildi. Bu iş ortaklığına verilen proje kapsamında arazinin üzerine; 1100 adet konut, 32 bin metrekare büyüklüğünde AVM, 10 bin metrekare büyüklüğünde Rezidans, 50 bin metrekare büyüklüğünde cadde dükkanları, 165 yatak kapasiteli otel, özel okul ve 32 katlı ayrı bir rezidans inşa edilecekti. Tarım Kredi Kooperatifleri ile konsorsiyum arasında imzalanan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında da projenin yüzde 30'u Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüzde 70'i ise konsorsiyum şirketlerinin olacaktı.

KONSERSİYUM ORTAĞINA HABER VERİLMEDEN SÖZLEŞME FESHEDİLDİ!

Proje kapsamında arazinin önce planlaması yapılarak imara açıldı. Arazinin imara açılmasıyla birlikte inşaat projelerinin belediyeden onaylanması beklenirken, Kur İnşaat, konsorsiyum ortağı Yeni Avrupa Asya'ya haber vermeden Tarım Kredi Kooperatifleri ile 2013 yılında imzalanan sözleşmeyi feshetti. Yeni Avrupa Asya şirketi de fesih işlemini duyar duymaz soluğu mahkemede aldı. Yeni Avrupa Asya şirketi, Kur İnşaat'ın tek taraflı olarak fesih yetkisinin bulunmadığını belirterek, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Kur İnşaat aleyhine mahkemeye dava açtı.

TARIM KREDİ TEKRAR İHALEYE ÇIKARACAK İDDİASI

Yeni Avrupa Asya Şirketi, çiftçinin değerli arazi için ihtiyati tedbir talebinde bulunurken, dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Almış olduğumuz duyumlara göre davalı Tarım Kredi Kooperatifleri halen ayakta ve geçerli olan 02.12.2013 tarihli Gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesine konu taşınmazı arsa payı karşılığı olarak tekrardan ihaleye çıkarmak üzeredir. Tarım Kredi Kooperatiflerinin söz konusu taşınmazı yeniden ihaleye çıkarması halinde sözleşmenin ifası imkansız hale gelecek ve müvekkilin sözleşme gereği büyük harcamalar yaparak yerine getirmiş olduğu edimlerinin karşılığı tehlikeye düşecektir. Bu sebeple sayın mahkemeden yerleşik Yargıtay içtihatları kapsamında ihtiyati tedbir talep etme zorunluluğu doğmuştur"

Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir? Temel desteğin kapsamı nedir? Kimler alabilir?

TARIM KREDİ SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI

Tarım Kredi Kooperatifleri, Yenimahalle'deki arazinin feshedilmesi ile ilgili olarak sorularımızı cevapsız bırakırken, Kur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Tankal ise projenin devamında yarar kalmadığı için sözleşmeyi feshettiklerini belirtti. Arazi değerlendikten sonra sözleşmenin feshedilmesi dikkat çekerken, Tankal konuyla ilgili olarak sorduğumuz soruya; “Taraflar devamında yarar kalmayan ve aksine devamı halinde bilhassa idare ve kamu zararının artmasına neden olacak olan sözleşmeyi, sözleşmedeki açık hüküm kapsamında feshederek sonlandırılmıştır" dedi.


TİCARİ POTANSİYELİ YÜKSEK

Tarım Kredi Kooperatifleri eski Genel Müdürü Abdullah Kutlu, söz konusu projenin 2013 yılında düzenlenen protokol töreninde yaptığı konuşmada mülkiyeti kuruma ait İstanbul Devlet Karayolu üzerinde, Ankara Çevre Otoyolunun batı çıkışına yakın konumda, ticari potansiyeli yüksek Kazan ve Saray bölgeleri geçiş noktasında bulunan taşınmazda, sanayi bölgesine uygun depolar, antrepolar, müstakil dükkan ve sanayi binaları, otel binası, çok katlı ofis, iş merkezi ve AVM binalarının yapılacağını belirtmişti.
Dönemin Genel Müdürü Abdullah Kutlu ile Genel Müdür Yardımcısı Veli Çelebi tarafından imzalanan protokol töreninde Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Bülent İşkur, 1.Hukuk Müşaviri Namık Kemal Bayar, Fon Yönetimi ve Muhasebe Daire Başkanı Dr. Erol Demir, Teknik İşler Daire Başkanı Kazım Aydın, Gayrimenkul Yönetim Müdürü Yalçın Kemal Uslu, Yapı İşleri Müdürü Süleyman Yılmaz ve iş ortaklığı yetkilileri de hazır bulunmuştu.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE