Tarım Kredi Kooperatifleri, YDA’ya karşı 2018 yılında Söğütözü’ndeki lüks plazalarla ilgili açtığı davayı kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen karşısında, Ankara’nın en değerli noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin arazisi üzerine YDA tarafından yaptırılan ve bugün değeri 10 milyar lirayı bulan 6 kuleden oluşan lüks plazaların altından büyük bir vurgun hikâyesi çıktı.
MAHKEME KARARI ÖNCESİ YDA'YA MUVAFAKATNAME!
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın daha mahkeme sonuçlanmadan, 2018 yılında açılan davada kurumun elini zayıflatacak şekilde YDA ile anlaşarak, hiçbir gelir paylaşımına dayanmayan muvafakatname vermesi YDA’nın da elini rahatlattı. Verilen muvafakatnamenin hemen ardından mahkemenin Tarım Kredi’nin aleyhine sonuçlanması dikkat çekti.
YDA EMSAL DEĞERİNDEKİ ARTIŞTAN TARIM KREDİ'YE HİÇ BİR ŞEKİLDE PAY VERMEK İSTEMEDİ
2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi projesi ortaya çıkmadan hemen önce Tarım Kredi’nin Söğütözü’ndeki 49 bin 134 metrekare arazisi çok uygun bir fiyata, taksitle YDA’ya satılırken, daha sonra imar planında yapılan değişikliklerle arazinin emsal değeri de 1.5’dan 3.6’ya çıkarılarak YDA’ya büyük bir kıyak geçildi. YDA’nın yapılan sözleşmeye rağmen artırılan emsal değerinden Tarım Kredi’ye hiçbir pay vermemesi ise çiftçinin arazisi üstünden yapılan büyük vurgunu gözler önüne serdi.
ŞİMDİ GÖZLER KAYBEDİLEN MAHKEME KARARINA İTİRAZ EDİLİP EDİLMEYECEĞİNE ÇEVRİLDİ
Şimdi gözler Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Ankara 17’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aleyhte verdiği karara itiraz edip etmeyeceğine çevrilmiş durumda. Tarım Kredi’nin, YDA’ya lük plazalarla ilgili gelir paylaşımına dayanmayan muvafakatname vererek anlaşması, ‘mahkeme kararına itiraz edilmeyecek mi?’ sorusunu gündeme getirirken, mahkeme kararına itiraz edilip edilmemesi bütün niyetleri ortaya koyacak.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Çiftçiye ait Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen karşısında Ankara’nın en değerli arazisi üzerinde YDA tarafından yaptırılan lüks residences konutları ve ticari ofislerle ilgili mahkeme skandal bir karara imza attı. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2018 yılında Ankara 17’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan dava, 11 Ekim’de sonuçlanırken, mahkemenin YDA’nın lehine karar vermesi çiftçiyi büyük bir gelirden mahrum bıraktı.
ARAZİ SAHİBİNE 1 PAY YDA’YA 9 PAY!
YDA’nın Söğütözü’nde Tarım Kredi’ye ait 49 bin 134 metrekare arazi üzerinde yaptırdığı ve 6 bloktan oluşan lüks plazalardan 10’da 9 pay alırken, Tarım Kredi Kooperatiflerine ise sadece 1 pay düştü.
Milli Gazete, bugüne kadar kamuoyu gündemine hiç gelmeyen çiftçinin arazisinden lüks plazalara uzanan büyük bir vurgunun detaylarına ulaştı.
Arazi vurgununda süreç 2011 yılında başlarken, asıl altın vuruşu ise mevcut Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın yaptığı ortaya çıktı. Hüseyin Aydın’ın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2018 yılında ‘Asgari Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi’ iddiasıyla açtığı davada elini zayıflatacak bir şekilde YDA’ya gelir paylaşımını esas almayan bir muvafakatname vererek anlaştığı ortaya çıktı.
TARIM KREDİ’DEN YDA’NIN ELİNİ RAHATLATAN MUVAFAKATNAME!
Tarım Kredi Kooperatifleri, mahkeme sonuçlanmadan YDA’ya ilk muvafakatnameyi 26 Temmuz’da verirken, 16 Eylül’de de bütün taşınmazlarla ilgili muvafakatname verilmesi için idareye yetki verildi. Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın gelir paylaşımı esasını dikkate almadan muvafakatname vermesi, YDA’nın mahkeme sürecinde elini bir hayli rahatlatırken, muvafakatnamenin hemen ardından yani 11 Ekim’de de mahkemenin Tarım Kredi aleyhine sonuçlanması dikkat çekti.
GENEL MÜDÜR SORUMLULUKTAN KURTULMAK İÇİN TARTIŞMALI MUVAFAKATNAMEYİ GENEL KURULDA DELEGELE TASVİP ETTİRDİ!
Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2018’de açtığı dava ile çelişen ve Merkez Birliğinin aleyhine olan YDA ile ilgili alınan kararların, Merkez Birliğinin 24 Eylül’de alelacele yapılan olağanüstü genel kurul gündemine getirilerek, delegelere tasvip ettirilmesi de yaşanan süreçle daha da manidar hale getirdi.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BİR ÜST MAHKEMEYE GİDECEK Mİ?
Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2011 yılında YDA ile yaptığı anlaşma kapsamında tamamı Merkez Birliğini ait Söğütözü’ndeki 49 bin 134 metrekare arazi ile ilgili ‘Arsa Karşılığı Garantili Sabit Gelir Paylaşımını’ esas alan sözleşmede çıkan uyuşmazlıklar kapsamında konu 2018 yılında mahkemeye taşınmıştı. YDA’nın sözleşmeden doğan taahhütlerini yerine getirmemesinden dolayı dönemin Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından dava açılırken Tarım Kredi Kooperatifleri açılan mahkemede, asgari gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi kapsamında imar planında yapılan değişikliklerle emsal değeri 1.5’dan 3.6’ya çıkarılan taşınmazlarla ilgili hakların iadesini talep etmişti. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesinde 4 yıl süren mahkeme 11 Ekim’de Tarım Kredi’nin aleyhine sonuçlandı. Mahkemenin 1.5’dan, 3.6’ya çıkarılan emsal değeri ile ilgili olarak YDA’yı Tarım Kredi Kooperatiflerine sadece 43 milyon lira ödeme yapmaya mahkum etti. Mahkemenin emsal değerindeki yüksek artışa karşılık YDA’yı sadece 43 milyon lira gibi komik bir ödeme yapmaya mahkum etmesi, kararı da tartışmalı hale getirdi. Gelinen noktada Tarım Kredi Kooperatiflerinin, YDA’ya verilen muvafakatnamenin ardından bir üst mahkemeye itiraz edip etmeyeceği ise merak ediliyor.
YDA CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ PROJESİNDEN HEMEN ÖNCE ARAZİYE TALİP OLDU!
YDA’nın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile ilgili proje gündeme gelmeden Tarım Kredi Kooperatiflerinin Söğütözü’ndeki 49 bin 134 metrekare arazisine talip olması dikkat çekerken, 2011 yılında kat karşılığı olarak çıkılan ihaleden vazgeçilerek, ‘Arsa Karşılığı, Garantili Sabit Gelir Paylaşım’ modeline geçilmesi de YDA’nın arazi üzerinden büyük bir rant elde etmesine neden oldu. 2011 yılında yapılan sözleşmede 1.5 emsal değerine göre yapılırken, YDA’nın daha sonra imar planında yapılan değişikliklerle emsal değerini önce 2.3’e daha sonra ise 3.6’ya kadar çıkardı. Emsal değerindeki bu artışla birlikte satılabilen alan 73 bin metrekareden 180 bin metrekareye kadar yükseltildi.
YDA EMSAL DEĞERİNDEKİ ARTIŞLARDAN TARIM KREDİ’YE PAY VERMEK İSTEMEDİ!
YDA, tamamı Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olan arazi üzerinde lüks residences konutları ile ticari ofislerden oluşan tam 6 bloktan oluşan devasa binalar yaparken, arazinin satış modeli ile alındığını iddia ederek emsal değerinde yapılan artışlardan Tarım Kredi Kooperatiflerine pay vermemek istemedi. Tarım Kredi Kooperatifleri de projenin arazi satış modeli olmadığını, ‘Asgari Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi’ olduğunu belirterek konuyu 2018 yılında mahkemeye taşımıştı.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 2013 YILINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ’NİN YAPILACAĞININ ORTAYA ÇIKMASI ÜZERİNE SATTIĞI ARAZİ ÜZERİNDEN 14 BİN METREKARE ALANI YDA’DAN GERİ ALDI!
Tarım Kredi Kooperatifleri, Söğütözü’ndeki 49 bin 134 metrekare araziyi YDA’ya ‘Arsa Karşılığı Garantili Sabit Gelir Paylaşımı’ projesi kapsamında 96 milyon liraya satarken, 2013 yılında arazinin hemen karşısına Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapılacağının ortaya çıkması üzerine dönemin Tarım Kredi Genel Müdürü Abdullah Kutlu tarafından 42 milyon lira karşılığında 14 bin metrekarelik inşaat alanı YDA’dan satın alındı.
AOÇ ARAZİSİ ÜZERİNDE 2011 YILINDAKİ HAREKETLİLİK YDA’NIN BÜYÜK ÖNGÖRÜSÜNÜ (!) ORTAYA KOYUYOR!
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapılacağının ortaya çıkması üzerine Söğütözü’ndeki arazinin değeri biranda artarken, YDA’da büyük bir rantın üzerine konmuş oldu. Aslında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapıldığı alanla ilgili olarak 2011 yılında AOÇ’nin 1’nci Derece Doğal ve Tarihi Sit alanı statüsünden 3’üncü Derece Doğal Sit alanına dönüştürülmesi, yine aynı yıl çıkarılan kanun hükmünde kararname ile çiftlik arazisinin parçalanarak ya da tamamının adalet hizmetlerinde veya Bakanlar Kurulunca belirlenecek kamu hizmetlerinde kullanılması için bedelsiz olarak hazineye devredilmesinin önü açılmıştı. AOÇ arazisi ile ilgili bu kararlar alınırken, YDA’nın da hemen karşısındaki araziyi Tarım Kredi Kooperatiflerinden satın alması, buradaki ince hesabı da gözler önüne seriyor.
YDA ARAZİNİN PARASINI FAİZ VE ENFLASYON FARKI ÖDEMEDEN 6 YIL İÇİNDE TAKSİTLER HALİNDE ÖDEDİ!
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatıyla ilgili proje daha ortaya çıkmadan Söğütözü’ndeki 49 bin 134 metrekare araziyi 2011 yılında ‘Arsa Karşılığı Garantili Sabit Gelir Paylaşım’ projesi ile 96 milyon liraya satın alan YDA, arazinin parasını da 2013 yılında Tarım Kredi’ye sattığı 14 bin metrekare kapalı alanın parası 42 milyon lira düşüldükten sonra geri kalan 54 milyon lirayı Tarım Kredi Kooperatiflerine hiçbir faiz ve enflasyon farkı uygulanmadan taksitler halinde tam 6 yılda ödedi. Arazi satışının hiçbir faiz ve enflasyon farkı uygulanmadan taksitler halinde satılması dönemin Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri tarafından YDA’ya nasıl bir kıyak geçildiğini ortaya koyuyor.
BUGÜNKÜ DEĞERİ 10 MİLYAR LİRA!
YDA’nın hiçbir faiz ve enflasyon farkı ödemeden taksitle aldığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yapılması ile birlikte Ankara’nın en değerli arazisi haline gelen Söğütözü’nde 49 bin 134 metrekare alana inşaa ettiği 6 bloktan oluşan lüks residences ve satış ofislerinin bugünkü değeri 10 milyar lirayı buluyor.
TARIM KREDİYE 10’DA 1’İ DÜŞTÜ!
Bugün değeri 10 milyar lirayı bulan 180 bin metrekare satılabilen taşınmazdan Tarım Kredi Kooperatiflerinin hakkına sadece 14 bin metrekare yani 50 ticari ofisi düşerken, arsa bedeli olarak ödenen 54 milyon lira ile mahkeme kararı ile ödenmesine karar verilen 43 milyon lira ile birlikte toplam 97 milyon lira da nakit geçmiş olacak. Kullanım hakkı Tarım Kredi’ye ait olan 14 bin metrekare taşınmazın bugünkü değeri 770 milyon lira ederken, taksitler halinde ödenen 54 milyon liranın da bugünkü döviz kuru üzerinde hesap edildiğinde 10 milyar liralık değerden Tarım Kredi’nin hakkına toplamda sadece 1.2 milyar lira düştüğü görülüyor.
ARAZİ KAT KARŞILIĞI VERİLMİŞ OLSAYDI TARIM KREDİ’NİN KASASINA 4 MİLYAR LİRA DAHA GİRECEKTİ!
Söz konusu arazinin, 2011 yılında Arsa Karşılığı, Garantili Sabit Gelir Paylaşım olarak YDA’ya 96 milyon liraya satılmak yerine proje kat karşılığı verilmiş olsaydı bugün 6 bloktan oluşan lüks residences ve satış ofislerinin yarısı Tarım Kredi’ye ait olacaktı. Bu tablo, yıllar önce gariban çiftçinin menfaatine alınan arazinin, 2011 yılındaki Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri tarafından YDA’ya nasıl bir kıyak geçildiğini ortaya koyarken, 2018 yılında çiftçinin hakkını korumak için açılan davaya karşılık mevcut Genel Müdürün de kurumun elini zayıflatacak şekilde YDA’ya hiçbir gelir paylaşımına dayanmayan muvafakatname vermesi çiftçinin üzerinden yapılan arsa vurgununu gözler önüne seriyor.