Aygun, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç’ın, çiftçi borçlarını daha da arttırmamak için yapılandırma kapsamına almadıkları yönünde itiraf gibi açıklama yaptığına işaret ederek, “Çiftçiyi bu kadar yok sayan, onların duyguları ve ekmeği ile oynayan iktidar olmamıştı!” diye tepki gösterdi.

“ÇİFTÇİYE ÇOK ACIMASIZLAR!”

Aygun, TBMM’de kabul edilen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile vergideki usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin silindiğini, motorlu taşıtlar vergisi borcuna bağlı faizlerin Yİ-ÜFE oranında güncellendiğini,  trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarına yüzde 25 indirim geldiğini anımsatarak, şu tepkiyi gösterdi:

“Bir tek çiftçi borçlarını affetmediler. Çiftçi borçlarını tüm taleplere rağmen yapılandırmadılar, borcun faizini silmediler. Hatta şu anda Ziraat Bankası’na başvuran afet kapsamı dışındaki çiftçilere yüzde 15.5 cari faiz uyguluyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri de takipteki alacaklara yüzde 24 faiz uygulayarak yeniden yapılandırma yapıyor.  Çok acımasız bir yapı ile karşı karşıyayız!” diye tepki gösterdi.

TARIM KOMİSYONU BAŞKANI’NDAN BUZ GİBİ İTİRAF

CHP Vekili Aygun, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç’ın Anadolu Ajansı’na “çiftçi borçlarının biriktirerek artmasına neden olacağı ve borç dönüşümünün daha sıkıntılı hale geleceği endişesiyle yapılandırmaya sıcak bakmadıkları” yönündeki açıklamasına dikkat çekti.

Pandemi döneminde bile çiftçiye çok dar kapsamlı destek olunduğunu anımsatan Aygun, “Bakanlık, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan Hazine destekli kredi geri ödemelerini 6 ay ertelemişti. Oysaki çiftçinin asıl borç ödemeleri Eylül-Ekim döneminde başlar” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERE UYGULANAN FAİZİ AÇIKLAYIN!”

Aygun, çiftçilerden büyük tepki geldiğini, bu nedenle İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat Programı’na bugün açıklama yapan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Kırbaş’ın uygulanan faiz oranını gizlediğini kaydetti.
Kırbaş’ın “Çiftçilere sübvansiyonlu tarım kredileri ve sübvansiyonsuz tarım kredileri olmak üzere iki başlık altında erteleme, taksitlendirme ve yapılandırma uygulanmaktadır. Yeni ve ilave yasal düzenlemeye gerek yoktur, zaten vardır ve işler durumdadır. Doğal afetlerden etkilenen sübvansiyonlu tarım kredileri faiz indirimli olarak 1-5 yıl arasında vade ile uygulanmaktadır” açıklaması yaptığına işaret Aygun, şöyle devam etti:

“Çiftçi borçları şu anda yüzde 15.5-24 faizle yapılandırılmaktadır. Oysa yapılması gereken çiftçilerin borçlarının faizlerini sıfırlamak, ana borcu 5 yıla bölmektir. Pandemi döneminde verdiğim 22 Haziran 2020 tarihli ve 2/2978 esas numaralı yasa teklifim halen komisyonda bekletilmektedir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ve sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifim hemen işleme alınmalıdır. İktidara sesleniyorum, çiftçiyi yok sayarak, ülke geleceğini ve vatandaşımızı da yok sayıyorsunuz. Tarım sektörünü yönetemeyen ülkeler, başka ülkelerin güdümüne girer, asla unutmayın!”