Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarına göre, küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve işletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan çay ve fındık ürünleri hariç meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 2016'da dekar başına 100 lira küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak.
Başvurular bugünden itibaren 31 Ekim 2016'ya kadar devam edecek.
Diğer taraftan, Bakanlar Kurulu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere 2016 yılında kullandırılacak kredilere ilişkin indirimli faiz oranlarını belirledi. İndirim tarımsal kredi cari faiz oranları üzerinden, yatırımın türüne göre yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda uygulanacak.
Buna göre, damızlık süt sığırı yetiştiriciliği yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde ise yüzde 50 faiz indirimli olmak üzere 750 bin liraya kadar destek verilecek. 750 bin ile 5 milyon lira arasındaki kredilere yatırım döneminde yüzde 75, işletme döneminde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak. 5 milyon lira 12.5 milyon lira arasındaki yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 25 kredi faiz desteği verilecek.
Yaygın hayvansal üretimde 200 bin liraya kadar olan kredilerde, yatırım döneminde yüzde 75, işletme döneminde yüzde 50 destek uygulanacak. Damızlık etçi ve kombine sığır ile damızlık düve yetiştiriciliğinde 7.5 milyon liraya kadar kredi kullandırılabilecek. Krediye yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde yüzde 75 faiz desteği verilecek.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 3 milyon liraya kadar kredi için yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 25 destek verilirken, büyükbaş besiciliğinde yatırım ve işletme döneminde 5 milyon liraya kadar kredi için yüzde 50 faiz desteği sağlanacak.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon liralık kredi için yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde yüzde 75 faiz desteği öngörülürken, küçükbaş hayvan besiciliğinde yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde yüzde 50 destek sağlanacak.
Arıcılara 1.5 milyon liralık kredi için yatırım ve işletme döneminde yüzde 50 faiz desteği verilecek. Kanatlı sektöründe yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 25 faiz indirimi uygulanarak 1.5 milyon liraya kadar kredi verilebilecek. Kanatlı damızlığa yatırım ve işletme döneminde 7.5 milyon liraya kadar kredilerde faizin tamamı karşılanacak. Hindi besiciliğinde yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 75 faiz indirimiyle 1 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.
Su ürünlerinde 5 milyon liraya kadar kredilerde yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde 50 faiz desteği verilirken, s ürünleri avcılığı yatırımlarında, yatırım ve işletme döneminde yüzde 50 faiz indirimi desteğiyle 2 milyon liraya kadar kredi kullanılabilecek.
Bitkisel üretim alanında, kontrollü örtü altı tarımında 5-10 milyon lira arasındaki kredilere, yatırım ve işletme döneminde yüzde 25 faiz indirimi sağlanacak. Çok yıllık yem bitkisi üreticilerine 2.5 milyon liraya kadar olan yatırımlarda yatırım döneminde 100, işletme döneminde yüzde 75 faiz desteği verilecek. Yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretiminde yatırım ve işletme döneminde 10 milyon liraya kadar olan kredilerde faiz alınmayacak. Bunların kullanımında ise 1 milyon liraya kadar yatırım ve işletme döneminde yüzde 50 faiz indirimi sağlanacak. Fidanda kredinin üst limiti 5 milyon lira olacak.
Süs bitkisi üretiminde 2.5 milyon lira, stratejik bitkisel üretimde ise 2 milyon liralık yatırım ve işletme döneminde yüzde 50 faiz desteği verilecek. Sera modernizasyonu yatırımlarında 1 milyon liraya kadar, yatırım döneminde yüzde 100, işletme döneminde yüzde 50 faiz indirimi sağlanacak.
Kararname kapsamında 5 milyon liraya kadar lisanslı depoculuk yatırımlarında yatırım döneminde yüzde 50, işletme döneminde yüzde 25 faiz indirimi sağlanacak.
Modern basınçlı sulamada 1.5 milyon liraya kadar yatırım aşamasında yüzde 100, işletme aşamasında yüzde 75 faiz desteği verilecek. Arazi alımında 500 bin liraya kadar kredide, yatırım ve işletme aşamasında yüzde 25 faiz desteği sağlanacak.
Tarımsal mekanizasyon-iyi tarım- organik tarım uygulamalarında yatırım ve işletme döneminde yüzde 50 faiz desteği verilecek. Bunlardan tarımsal mekanizasyon için 1.5 milyon liraya, diğer alanlarda ise 5 milyon liraya kadar kredi kullandırılabilecek. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin hayvancılık, paketleme, depolama alanlarında 3 milyon lira ila 7.5 milyon lira arasında değişen miktarda yüzde 50-100 arasında faiz desteği verilecek.
Faiz büyükbaş hayvan besiciliği için yüzde 50, yaygın hayvansal üretim için yüzde 75, kanatlı damızlık yetiştiriciliği için de yüzde 100 indirimli olarak uygulanacak.