TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanlığı, hayata geçirilen yeni destekleme sisteminde çiftçinin kafasındaki soruların cevap bulması için, ‘Sorularla Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ kitapçığı hazırladı.
Kitapçıkta, üretimi geliştirme destekleri hakkında da özet bilgiler verildi. Bilindiği üzere yeni destekleme sisteminin üç saç ayağı bulunurken, bunlar; temel destekler, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteğidir.
Temel destekler ve planlı üretim desteğinin yanı sıra üretimi geliştirme destekleri kafa karışıklığına neden olurken, çiftçiler bu konuda bilgilendiriliyor.
Bakanlık tarafından hazırlanan kitapçıkta üretimi geliştirme desteği şu şekilde tanımlandı: "Bu destek, üretim yılı başlamadan önce Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce belirlenecek ürünlerde Temel ve Planlı Üretim Desteklerine ilave olarak verilecek"
Buna göre üretimi geliştirme desteği, çiftçiye verilecek temel ve planlı üretim desteğine ilave bir destek olarak görülebilir. Örneğin çiftçi ürettiği buğdaya temel ve planlı üretim desteğinin yanısıra eğer ürettiği buğdayın tohumu sertifikalı ise ayrı bir destek daha verilecek demektir. Bu destek kaleminin amacı da çiftçiyi verim ve kaliteye teşvik etmeyi amaçlıyor.
PEKİ ÜRETİMİ GELİŞTİRME DESTEĞİ HANGİ BAŞLIKLARDA VERİLECEK?
Üretimi geliştirme desteğinde 5 kalem dikkat çekiyor. Bu destek kalemleri şöyle…
- Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği
- Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği
- Organik Tarım Desteği
- İyi Tarım Uygulamaları Desteği,
- Tüm ürünlere Katı Organik Organomineral Gübre Desteği
Üretimi geliştirme desteğinde, verim ve kaliteyi teşvik etmeyi, insan sağlığı ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.