Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, süt üreticisinin yaşadığı sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çiğ sütün maliyetine değinen Keskin, “çiğ sütün referans fiyatı hesaplanırken peşin fiyat üzerinden hesaplanıyor. Ancak üreticiye ödemesi 45- 60 gün ara ile ödeniyor. Dolayısı ile buda üreticiyi mağdur eden en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu durumunda ivedilikle gözden geçirilip üreticiye vade farklarına göre ödemelerin yapılması gerekir. Ya da çiğ süt maliyet tablosunda kullanılan kesif yem ve kaba yemlerin vadeli ve işletme teslim maliyetlerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir” dedi.
Keskin şunları kaydetti:
"Süt fiyatları ile ilgili verdiğimiz haklı mücadelemizden yılmayacağız, Şuan çiğ sütün üreticiye maliyeti 8,13 Kuruştur. 7,50 + 20 kuruş desteklemelerin yetersiz olduğunu söylemiştik. Tarım ve Orman Bakanlığında, bakan yardımcımız ile görüştüm. Çözüm için farklı alternatifler sunduk… Düzenlemelerin olacağını düşünüyorum. Zam olması şart değil ancak, fiyatların ya da desteklemelerin maliyetleri karşılamasını bekliyoruz. Üreticinin mağduriyetinin giderileceği bir çözüm bekliyoruz. Karar verme tarafında değiliz biz sorunları çözüm noktasında devlete yardımcı olma noktasındayız. İlla zam olsun diye direnmiyoruz… Biz süt üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz…
USK Fiyatı Üreticiye Ödenen Fiyat olsun
USK tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı üreticiye ödenen fiyat olsun istiyoruz. Konseyin açıkladığı çiğ süt fiyatı üzerinden sözleşme yapan üreticiler mağdur durumdadır.
Çiğ Süt Desteği 1 TL olarak Devam Etsin
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticiye verilen çiğ süt desteğinin 1 TL üzerinden devam etmesini ve bu desteğin 15 Mayıs 2022 tarihinden bu tarafa dönük ödenmesini bekliyoruz.
Arpa Mısır Desteği Devam Etsin Birlikler Üzerinden Verilsin
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından verilen arpa ve mısır desteğinin devam etmesini istiyoruz. Bu verilen arpa ve mısır desteğinin örgütler üzerinden verilmesini istiyoruz.
Sanayici Çiğ Süt Parasını Vade farklarına göre Ödesin
Bir diğer sorunumuz ise verilen çiğ süt parası. Yani çiğ sütün referans fiyatı açıklanırken peşin fiyat üzerinden açıklaması yapılıyor ancak üreticiye ödemesi 45- 60 gün sonra ödeniyor. Dolayısı ile buda üreticiyi mağdur eden en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu durumunda ivedilikle gözden geçirilip üreticiye çiğ süt ödemeleri yapılırken vade farkları da göz önünde bulundurularak yapılması gerekir. Yada çiğ süt maliyet tablosunda kullanılan kesif yem ve kaba yemlerin vadeli ve işletme teslim maliyetlerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir” dedi.