Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan 2019 yılı Hayvancılık Desteklemeleri uygulama tebliğini Tarımdan Haber’e değerlendirdi.
Hayvancılık Genel Müdürlüğünün kararı ile 24.10.2019 tarihinden itibaren yaş ve ırk şartına bakılmaksızın her türlü suni tohumlama uygulamasının serbest bırakıldığını hatırlatan Özcan, kırmızı et açığının kapatılması için atılan bu adımın yakın bir zamanda süt üretimindeki dengeyi bozacağını ve Türkiye’nin süt hayvanını da ithal etmek zorunda kalacağını söyledi.
SUNİ TOHUMLAMA MEVZUATINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN ÜLKE HAYVANCILIĞINA VERECEĞİ ZARARLAR
Suni tohumlama mevzuatında yapılan değişiklikten dolayı destekle bir alakası olmayan yetiştiricinin işletmesindeki sütçü ve kombine damızlık hayvanlarının tamamına etçi veya kombine ırkların spermaları ile suni tohumlama yaptırabileceğini dile getiren Özcan, bu uygulamanın ülke hayvancılığına vereceği zararları şöyle sıraladı:
“Yıllar boyunca üretilen saf ırk damızlık materyal birkaç yıl içerisinde melezleşecektir. Önümüzdeki yıllarda saf ırk damızlık materyal tedariğinde sıkıntılar yaşanacaktır. Saf ırk damızlık materyal tedariği amacıyla yapılacak ithalatın kontrol edilemez şekilde artmasına neden olacaktır. Yerli gen kaynaklarımızın farklı ırk boğaların spermaları ile tohumlanmaları ile az da olsa mevcudu korunmaya çalışılan Doğu Anadolu Kırmızısı, Güney Sarısı ve Yerli Kara Sığır ırklarımızın tamamen yok olmasına neden olacaktır”
MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNDEN BİRAN ÖNCE VAZGEÇİLMESİ GEREKİYOR
Kırmızı et açığının kapatılması kapsamında çözüm olarak öne sürüldüğü düşünülen suni tohumlama uygulamasındaki değişiklikten biran önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Özcan, şunları kaydetti:
“Siyah Alaca Holstein, Brownswiss (Montofon), Simental ve Jersey ırkları her ne kadar ülkemizin endemik gen kaynağı olmasa da yıllarca sürdürülen ıslah çalışmaları ve emekler neticesinde ülkemizin en çok tercih edilen ırkları olarak ilk sıralara yerleşmişlerdir. Ülkemiz çevre koşullarına ve sağlık şartlarına adapte olmuş bu ırklar dayanıklılık ve uzun ömürlülükte yurtdışından getirilen çağdaş ve ırkdaşlarına göre en ekonomik verim seviyelerine ulaşmışlardır.
SAF IRKLARA İLAVE TEŞVİK VERİLMELİ
Üstün vasıflı damızlık niteliği taşıyan erkek ve dişi materyallerin ticari veya kullanma melezlemesi uygulamalarından korunması amacıyla yetiştirici tarafından ilave gelir hedeflenerek yapılacak melezleme tercihlerinin önüne mevzuat açısından engel koyulmasının yanında pozitif ayrımcılık yapılarak ilave teşvik ve desteklemeler ile saf ırklar belirli bir oranda muhafaza edilebilir.
Hayvan ıslahını doğrudan ilgilendiren kararlarda sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasını, ıslah komisyonlarının yaptırım yetkisini de içerir bir şekilde acilen kurulmasını ve bu komisyondan onay alınmamış ıslahla ilgili hiçbir kararın uygulamaya geçirilmemesini, kırmızı et açığının kapatılması kapsamında çözüm olarak öne sürüldüğü düşünülen suni tohumlama uygulamasındaki değişiklikten biran önce vazgeçilmesini talep etmekteyiz"