Merhabahaber'den Emre Özgül'ün haberine göre, 2017 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında ton başına fiyatı bin 600 ile bin 700 lira arasında değişen ve Konya Ovası'nda en çok tercih edilen gübrelerin başını çeken dap gübresi, geçtiğimiz hafta 2 bin 500 TL'ye kadar yükseldi. Aradan geçen 5 günün ardından döviz kurundaki yükseliş ile birlikte dap gübresinin fiyatı 3 bin ile 3 bin 400 lira arasında değişiklik göstermeye başladı.

Çiftçi ise artış karşısında çaresiz kaldı. Ekimlerin başlamasına yaklaşık 1, bir buçuk ay kala gübre fiyatının yükselmesi, çiftçiye hayal kırıklığı yaşattı. Ziraat Odaları Başkanları da çiftçilerin bu şartlarda üretim yapmasının zor olduğunu hiç bir çiftçinin de 3 bin liraya dap gübresi alıp ekebilecek gücünün olmadığını aktardı. Ayrıca dap gübresi kullanılmazsa üretimde azalmayla beraber ciddi oranda verim kayıplarının yaşanmasından da endişe ediliyor.

5 GÜNDE FİYATLAR UÇTU

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, dap gübresi kullanılmadığı takdirde ürünlerde ciddi verim kayıplarının yaşanacağına dikkat çekti. Eylül'ün 15'inde ekimlerin başlayacağını ve vaktin iyice daraldığını aktaran Başkan Bestil, "Dap gübresi, toprağın tabanını sıcak tutma özelliğine sahip. Ürünleri, dondan koruma özelliği var. Dap gübresi kullanılmazsa buğdayda ciddi verim kaybı olacak.

Çiftçinin zaten maliyeti artmıştı. Çok değil 5 gün önce dap gübresinin tonu 2 bin 500 liraydı. Geçen yıl bu vakitlerde ise bin 700 liraydı. 5 gün içinde döviz kurunun artması ile birlikte gübrenin ton fiyatı 3 bin ile 3 bin 400 arasında değişiklik göstermeye başladı. Çiftçinin bu girdi maliyetinin altında üretim yapması zor. Konya'da üretimin bu yıl azalacağını seziyoruz" dedi.

BU ŞARTLARDA EKİM YAPILMAZ

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, dap gübresinin üretimde ciddi bir yerinin olduğunun altını çizdi. Dap gübresinin Konya Ovası'nda çok tercih edilen türler arasında yer aldığını kaydeden Üner, ekim alanlarının her geçen yıl azaldığını belirtti. Üner, daha sonra şunları kaydetti: "Tohuma, enerjiye, gübreye, mazota ve aklınıza daha ne gelirse; hepsine zam geldi. Ben bile bu yıl geçen yıl ektiğimden daha az ekmeyi düşünüyorum.

Bu şartlarda ekim yapmak gerçekten zorlaştı. Geçen günlerde 2 bin 300- 2 bin 500 TL arasında değişiklik gösteren dap gübresi bir anda 3 bin liranın üzerine çıktı. Bazen gübreciler ile konuşuyoruz. Geçen yıl bu vakitlerde 500 ton gübre satılırken, bu yıl satılan gübre tonu 50'yi geçmemiş. Yine söylüyorum, bu şartlarda ekim yapmak akıl kârı bir iş değil. 5 yıldır buğday, aynı fiyattan alınıyor. Bu fiyat 900 ile bin lira arasında değişiyor. Şimdi bin 200'lere kadar çıktı da, çiftçi buğdayını elden çıkardı. Kimsenin önünü falan gördüğü yok. Dap gübresinin içinde yüzde 48 fosfor, yüzde 16'da azot var. Önemi fazla."

SON 10 YILDA ÜRETİM YARIYA İNDİ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da dap gübresi fiyatlarının yükselmesinin çiftçiye olumsuz yansıdığını aktardı. "Çiftçi bu fiyata gübre alamaz ve bu durumda üretim yapamaz" diyen Kağnıcıoğlu, "Çiftçinin artan fiyat karşısında tek çaresi, gübresiz ekim yapmasıdır. Gübresiz ekim de kaliteyi düşürecek. Çiftçi, tarımdan soğuyor. Sektörün içindeyiz. Üretici, 'Biz, bu fiyata nasıl gübre alırız' diye yakınıyor. Zaten çiftçinin girdi maliyeti artmış.

Devletimizin çiftçiye güç vermese gerekiyor. Tarım olmazsa, ülkelerin geleceğinin hiç bir anlamı olamaz. Dışarıdan gelen mallarla karnımızı doyurmamız çok zor. Buğday ve arpadan para kazanamayan çiftçi, ağır girdi maliyetleri ile birlikte üretim yapmayı düşünür mü? Altınekin bölgesinde buğday ekimi son 10 yılda yarı yarıya azaldı" şeklinde konuştu.

3-4 MİLYON TONLUK KAYIP OLUR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de çiftçinin dap gübresi almasının mümkün olmadığını söyledi. Dap gübresi için alternatif bir yöntem arayışına girdiklerini vurgulayan Başkan Kavuneker, çiftçinin son gelişmeler ve artan girdi maliyetleri ile birlikte kâr elde edebilmesinin imkânsızlığına değindi. Kavuneker, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bazı bilgiler alıyoruz. Bazı yem firmaları yem satışını durdurmuş. Bunlar açık açık stokçuluk yapıyorlar.

Konu ile ilgili hemen bir çalışma başlattık. Ülkemizin zor günlerden geçtiği dönemlerde böyle bir girişimde bulunmak yakışıksız bir olaydır. Kurban Bayramına az kaldı. Satışa çıkarılacak hayvanların yem yemesi gerekiyor. Bunları hiç mi düşünmüyorlar? Eğer dap gübresine alternatif bulunmazsa ürünlerde ciddi kalite kayıpları olacak. Çiftçi ya da anız ekiminden vazgeçecek ve nadasa dönecek. Toprağını bir yıl dinlendirecek. Üretimde azalmalar da yaşanabilir. Dap gübresi kullanılmaz ve alternatif bulunmazsa buğdayda 3-4 milyon tonluk bir kayıp olur."