Denizli'nin Beyağaç ilçesi Kapuz Mahallesinde, Zeytin Tarla Okulunda üretim dönemi boyunca İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personeli ile zeytin üreticilerine; budamadan başlayarak zeytin yetiştiriciliği, zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadele, hasat yöntemleri ve zeytin işleme teknikleri hakkında çiftçi eğitimleri gerçekleştirildi.
Eğitimlere düzenli katılım sağlayan 40 üreticiye katılım sertifikaları törenle verildi.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, Sertifika töreninde Denizli Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini ve Beyağaç ilçesine zeytin sıkma ve yağ işleme fabrikası kurulması hakkında çalışmaların yapıldığından bahsederek, zeytinciliğin geliştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Daha sonra İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı finansal desteği ile uygulanan “Zeytin Sineği İle Mücadelede Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Benimsetilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesine” dahil olan Beyağaç ilçesi Kızılcaağaç Mahallesindeki zeytin bahçesinde Beyağaç İlçe Kaymakamı Ünsal Emre ÇİTÇİ, Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa AKÇAY, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İl/İlçe Müdürlüğü personeli ve çiftçilerin katılımı ile hasat gerçekleştirildi.
Tarla gününde konuşan İl Müdürü Şakir ÇINAR; “Biz zeytin konusunda Türkiye’de üretim bakımından çok yukarılarda olan iller arasında değiliz ama zeytin ve zeytin yağı kalitesi bakımından baktığımızda daha kaliteli bir ürün ürettiğimizi iddia eden bir İliz. Bilhassa Beyağaç-Kale ve Buldan-Sarayköy bölgesinde zeytin lokasyonumuz kümeleşiyor.
Ama biz Kale-Beyağaç arasındaki bu havzayı değerlendirmek istiyoruz. Bugün bu çalışma daha önceki yıllarda hem Bakanlık katkısı ile hem de Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmaların bir eseri. Burada amacımız üreticimizin giderlerinin minimuma çekilmesi ile ilgili ne kadar katkı yapabiliriz.
Geçtiğimiz yıllarda belki 15-20 kg olan verimler bu yıl 8-10 kg düştü. Bu sene iklim koşullarından dolayı küresel iklim değişikliğinden dolayı rekoltemizde kaybımız mutlaka var bunu biliyoruz. Tabi burada daha kaliteli ürün üreterek, ürettiğimiz kaliteli ürünü de ilaçsız üretebilirsek insanlara daha faydalı yapabilirsek inşallah rekolte kaybını gelir kaybına dönüştürmeden vatandaşımızın lehine çevirmeyi hedefliyoruz.
Biz Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak birçok konuda üreticimizin yanındayız. Bakanlık olarak yeri geldi Büyükşehir Belediyesi ile beraber bu sektörde arpa tohumu dağıttık, buğday tohumu dağıttık, zeytin fidanı dağıttık, zeytin sineği ile ilgili biyoteknik çalışmalar yaptık, tütün üreticilerimize iyi tarım ve organik tarım konusunda değişik destekler verdik.
Önümüzdeki süreçte de inşallah desteklerimize devam edeceğiz. Biz üreticilerimize güveniyoruz, kadim bir iş yapmaktalar, kaliteli bir iş yapmaktalar. İnşallah bu zeytin ve zeytinyağını daha yukarı çekebilecek ne tür çalışma varsa biz üreticilerimizin yanındayız. Tarla günümüz ve hasadımızın hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa AKÇAY, “Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Beyağaç Belediyesi olarak Beyağaç’ta zeytinciliğin geliştirilmesi ve zeytinin marka haline gelmesi konusunda çiftçimizin yanındayız. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne; zeytinin bakımı, üretimi, hasadı ve işlenmesi konusunda verdikleri eğitim ve desteklerden dolayı teşekkür ederim.” dedi.
Beyağaç İlçe Kaymakamı Ünsal Emre ÇİTÇİ konuşmasında, zeytin alanında Beyağaç’ın genç bir yer olduğunu 10-15 sene sonra üretimin daha yoğun, tesislerin olduğu ve markalaşan bir şehir haline geleceğinin temennisinde bulunarak; “Denizli Büyükşehir Belediyesinin buradaki tesisi ile de ilçemize büyük katkısı olacak sağolsun emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hasadımız hayırlı olsun” dedi.