Denizli’de hayvanların bakımı, beslenmesi, barınması çobanların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla, İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından eğitimler verilerek çobanlar bilinçlendirilmeye çalışılıyor.
4 BİN 200 ÇOBANA ULAŞILDI
Bu kapsamda 4 bin 200 çobana ulaşılarak eğitim çalışmaları sonuçlandırıldı ve bu eğitimler neticesinde ‘Çoban Yıldızı’ adı altında yarışma düzenlenerek 19 ilçeden katılım sağlayan 32 çoban yarışmacı yarı finale kaldı.
ÇOBAN YILDIZI YARIŞMASINDA 8 ÇOBAN YARI FİNALE KALDI
Denizli Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan yarı final yarışması sonucunda 8 çoban Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan final yarışmasına katılmaya hak kazandı.
ÇOBANLIK MESLEĞİ CAZİP HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en önemli görevi çobanlar üstleniyor. Gençlerde ilgi uyandırıp, çobanlık mesleğini daha cazip hale getirmek ve mesleki bilgi eksikliklerini tamamlamak için çalışmalar yapılıyor.
KURUMLAR ORTAKLAŞA YARIŞMA DÜZENLEDİ
Bu kapsamda, hem çoban sıkıntısını aşmak hem de daha bilgili çobanlar yetiştirmek amacıyla; Denizli Valiliği himayesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin destekleri ile düzenlenen ‘Çoban Yıldızı’ yarışma finali Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.
Gerçekleştirilen etkinliğe Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman ZOLAN, Vali Yardımcısı Erkan KAÇMAZ, AK Parti İl Başkanı Yücel GÜNGÖR, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Baklan Belediye Başkanı Yusuf GÜLSEVER, Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İNAMLIK, Orman Bölge Müdürü Ahmet ÜÇGÜL, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir ÖZDEMİR, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. İbrahim CEMAL, Prof. Dr. Orhan KARACA, Denizli Kurum Müdürleri, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personeli, STK, Birlikler ve Oda Başkanları ile çok sayıda davetli katılım sağladı.
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
DOMUZ YİYEMEYECEĞİMİZE GÖRE KÜÇÜKBAŞI ÜRETMEMİZ GEREKİYOR!
"Denizli çok güçlü 125 çeşit ürünün yanında yaklaşık 740 bin küçükbaş 270 bin civarında büyükbaş hayvan varlığına sahip. Türkiye'den AB'ye süt ve süt ürünleri ihraç eden bir şehiriz ve birçok konuda bizim birinciliğimiz var bunları böyle saatlerce saymakla bitiremeyiz ama küçükbaş için buradaki üreticilerimiz nazarında şunu söylemek lazım. Malum ülkemizde ürettiklerimiz ve tükettiklerimiz açısından baktığımızda 80 milyonun üzeri bir nüfus ve bir o kadar turist ciddi bir gıda arzı yapmamız gerekiyor.
Tarım Bakanlığı'nın en önemli vazifesi de sağlıklı, güvenilir gıda arzının sağlanması. Bizde bunun için küçükbaş yetiştiricisini önemsiyoruz. Dünya et arzını domuz ile çözüyor. Biz domuz yiyemeyeceğimize göre küçükbaşı üretmemiz gerekiyor. Küçükbaşı üretecek insanlarda burada. Bugün sorunlarını dinlemek dertlerini dinlemek için yaptığımız projede de sona gelmiş bulunuyoruz.
Bugün buradayız sekiz yarışmacımız var. Biz sadece yarışmak için değil, amacımız kaynaşmaktı. Buraya geldiğinizden dolayı bu oturuma verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Siz bugün burada verdiğiniz bu destekle beni bundan sonra yapacağımız projeler için cesaretlendirdiniz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman ZOLAN'a ve Denizli ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir ÖZDEMİR'e bu projede ve bugüne kadar Tarım İl Müdürlüğü olarak yaptığımız tüm projelerde gerek maddi gerek manevi tüm desteklerini bizden esirgemedikleri için teşekkür ederim"
YARIŞMADA İLK ÜÇE GİREN ÇOBANLARA KOÇ HEDİYE EDİLDİ!
Yarışma sonunda Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yarışmada 1. olan Serinhisar İlçesinden İlyas KOYUN' a 5 Baş Koç, 2. olan Baklan İlçesinden Fatma AYDOĞDU' ya 3 Baş Koç, 3. olan Pamukkale İlçesinden Hüseyin Çağdaş ERUL' a ise 2 Baş Koç ödül verildi. Ayrıca finale kalan tüm yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.